1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Afrikka

Mari Tuomaalan silmät aukesivat maailman arkeen

Torniolainen Mari Tuomaala ehtii arkipäivässään kiinni moneen hommaan. Matka Etelä-Afrikkaan avasi nuoren ay-aktiivin silmiä entisestään. Kaikki ei nykymaailmassakaan ole tasapainossa.

Etelä-Afrikka
Kuvassa Mari Tuomaala, torniolainen valtuutettu
Radio Perämeri / Jari Vesa

Tornion kaupunginvaltuustoon Marille irtosi tuolipaikka muikealla 291 äänellä. - Se pistää kyllä miettimään vastuunkantoa ja -ottoa syvemminkin, kuutioi Mari.

Ammattiyhdistysaktiivi, Outokummulla materiaalisiirron valvojana työskentelevä Mari Tuomaala kävi metallityöväenliiton edustajana Namibiassa Etelä-Afrikassa. Reissu vaikutti naiseen monella tapaa, mutta myös niin, että hän näkee ay-työn entistä tärkeämpänä.

Työ ja elämä ilman sääntöjä

Mari Tuomaalan silmät aukesivat moniin asioihin. -Maailman levein elintasokuilu näkyi heti maahan saapuessa. Aivan lentokentän laidalta alkoivat silminkantamattomat hökkeli- ja slummikylät, kertaa Mari kokemaansa.

Suuri osa kansasta oli eristetty muusta maailmasta piikkilanka-aidoin ja barrikaadein. Marin kertoman mukaan Kapkaupungissa voivat ulkomaalaiset liikkua melko vapaasti, mutta mm. Johannesburgissa on hotellivierailla on ehdoton kielto poistua yksin ulos.

Liikehdintää on - pelkoa myös

Mari Tuomaala sanoo, että liikehdintää kurjien olojen kohentamiseksi on. mutta ihmisillä on harteillaan koko ajan pelko. Menetät joko työpaikkasi tai jopa henkesi. Se vaikeuttaa mm. työntekijöiden järjestäytymistä.

-Namibiassa työpaikoista noin viidessätoista prosentissa on lupa liittyä ay-liikkeeseen. Ja kaikki työntekijät olivat liitossa, muistuttaa Mari Tuomaala.

Matka oli osa yhteispohjoismaista nuorten maailmanlaajuista koulutusohjelma, jonka tarkoituksena oli herättää kasvattamaan tietoisuutta ay-toiminnan merkittävyydestä. Suomen lisäksi osallistujia oli myös Ruotsista ja Norjasta.

Lue seuraavaksi