1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Virtuaalijumppa muistuttaa Jane Fondasta

Kuntosaleilla eletään vuoden vilkkainta aikaa, mutta toiminta painottuu iltoihin. Hiljaisten aikojen tarjontaa täydentävät kuvanauhalta ohjattavat liikuntatunnit.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kuntosaleilla joulu on vasta tammikuussa. Vuoden alku tuo saleille valtavasti uusia asiakkaita, jotka aloittavat kuntoilun juhlakauden jälkeen. Liikuntakeskuksissa käy kuhina, kun "elämänmuutos" tuo ihmiset kohottamaan kuntoaan.

Ryhmäliikuntatuntien ohelle ovat tulossa virtuaalitunnit, joissa ohjausta katsellaan seinälle heijastetulta tallenteelta. Vähän kuin Jane Fonda jo 30 vuotta sitten videoillaan.

Mutta korvaavatko virtuaalitunnit oikean ohjaajan, joka neuvoo ja tsemppaa? Lahden LadyLine-kuntokeskuksen klubivastaava Sanna Ritamäki vakuuttaa, että eivät.

- Nämä eivät korvaa ohjaajan vetämiä tunteja, vaan näillä täydennetään tarjontaa niihin aikoihin, kun kävijöitä on vähemmän. Virtuaalitunti sopii kokeneelle jumppaajalle tai kokeilijalle. Joskus se voi aluksi tuntua omituiselta, mutta yleensä muutaman minuutin jälkeen tempautuu mukaan. Moni ennakkoluuloinenkin on tykännyt tästä. Itse nautin spinning-tunnista ennen työpäivää, koska se on liikunnanohjaajalle harvinaista herkkua päästä toisen ohjaamalle tunnille, Ritamäki sanoo.

Virtuaaliohjaaja tsemppaa nauhalta

Itsepetoksen mahdollisuus on aina, kun kukaan ei tunnilla komenna tai katso, teetkö liikkeet oikein.

Se voi aluksi tuntua omituiselta, mutta yleensä muutaman minuutin jälkeen tempautuu mukaan.

- Nauhoitetut tunnit on valittu siten, että liikesarjat ovat helppoja. Niitä on joogasta kahvakuulaan. Ja siellä se virtuaaliohjaaja tsemppaa ja ohjaa kuitenkin, Ritamäki vakuuttaa.

Kuinka tosissaan kuntoilun ottaa, on itsestä kiinni. Olohuoneen lattialla on vuosikymmeniä venytelty Anne Sällylän ja Yle TV2:n klassisten jumppien mukana, ja kuntopyörä tai juoksumatto löytyy monesta kodistakin.

- Se vain kotona tahtoo jäädä vaatetelineeksi, nauraa Ritamäki.

Janina Uusikartano liikkuu vuoden ympäri, eikä tammikuu tee poikkeusta. Hän on huomannut salilla vilkastuneen.

- Olen kyllä huomannut, että tänne on tullut uusia ihmisiä vuodenvaihteen jälkeen. Itse pyrin syömään hyvin ja liikkumaan säännöllisesti vuoden ympäri.

Jääkiekkoileva Janina hakee salilta esimerkiksi lihaskuntoa. Virtuaalituntiakin hän on kokeillut.

- Virtuaalispinningissä olen käynyt ja se oli ihan toimiva. On itsestä kiinni, sopiiko sellainen.