Dynamiittilasti pötkötti keskellä tietä Lempäälässä

Vaikka lasti ja kuljetus olisivat laillisia, on kuormaamisessa usein parannettavaa. Autojen kyydistä putoaa teille säännöllisesti mitä erikoisimpia lasteja, jopa kaivinkoneita. Lempäälässä tieltä löytyi maanantaiaamuna laatikollinen dynamiittia.

Kotimaa

Lempäälässä autoillut mies löysi maanantaiaamuna Turuntieltä laatikon, jonka sisältö paljastui yllättäen 93 dynamiittipötköksi. Mies otti laatikon talteen ja ilmoitti asiasta poliisille.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että räjähdelaatikko oli pudonnut työmaalle matkalla olleesta kuormasta.

- Laatikko sinänsä oli laillinen, mutta se oli väärin kuormattu, koska pääsi putoamaan, sanoo tutkinnanjohtaja Jussi Pilviö Pirkanmaan poliisista.

Keskellä tietä nököttävässä laatikossa piilee Pilviön mukaan muitakin uhkia kuin ilmeinen törmäysvaara.

- Jos räjähdelasti päätyy vääriin käsiin, sitä voidaan käyttää esimerkiksi rikolliseen toimintaan. Toisaalta myös lapset tai nuoret saattavat löytää laatikon ja päätyä puhtaasti tietämättömyyttään räjäyttämään sen sisällön.

Kova törmäys voi räjäyttää lastin

Dynamiitti ei ole herkkä räjähtämään esimerkiksi putoamisen aiheuttamasta tärähdyksestä, mutta nalli tai kipinä saa sen paukkumaan.

- Laatikollinen dynamiittia tuskin räjähtää tiehen osuessaan, mutta jos auto törmää siihen ja törmäyksestä aiheutuu kipinöitä, on mahdollista ja kovassa törmäyksessä jopa todennäköistä, että dynamiitti räjähtää, Jussi Pilviö sanoo.

Tästä seuraa varmasti vähimmillään jonkinlainen sakkorangaistus.

Tutkinnanjohtaja Jussi Pilviö

Poliisi jatkaa tapahtuneen selvittelyä.

- Kuulustelemme kuljettajaa ja kuljetuksen omistavan firman vastuuhenkilöä. Tästä seuraa varmasti vähimmillään jonkinlainen sakkorangaistus heille, jotka ovat vastuunsa laiminlyöneet.

Oho, kaivinkone putosi

Huolimaton kuormaaminen on Jussi Pilviön mukaan Suomen maanteillä valitettavan tavallista.

- Päivittäin tielle putoilee kaikenlaista - silloin tällöin jopa isoja kaivinkoneita, joita ei ole sidottu tarpeeksi hyvin. Huolimattomuus on valitettavan yleistä, ja pahimmillaan tielle putoava lasti saattaa aiheuttaa jonkun kuoleman.

Tielle pudonneita räjähteitä poliisin tielle osuu harvemmin.

Huolimattomuus on valitettavan yleistä.

Tutkinnanjohtaja Jussi Pilviö

- Omalle kohdalleni räjähteitä ei ole osunut usein. Viime kevättalvella Kangasalta löytyi tosin nalleja, joiden alkuperää ei saatu selville. Tapauksia sattuu silloin tällöin, koska rakennustyömaille kuljetetaan paljon räjähteitä, ja avolavaisen auton huonosti sidottu lasti saattaa lujaa ajettaessa lentää voimakkaan ilmavirran vaikutuksesta.