Siisteys on turvallisuutta

Apulaiskapunginjohtaja Ritva Viljanen on huolissaan asenteiden muuttumisesta - roskaaminen kertoo välinpitämättömyydestä.

Roska päivässä -liike
Ritva Viljanen pitää miniroskiksia käsissään.
Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen iloitsi kahdesta saamastaan miniroskiksesta. Vanhat diabeetikoiden koeliuskapurkit oli koristeltu Uusix-verstaalla.Yle

Roska päivässä -liikkeeltä tiistaiaamuna omat miniroskikset saanut sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen muistuttaa, että roskattu ympäristö muuttuu helposti myös väkivaltaiseksi eli kaikin tavoin turvattomaksi.

- Kansainvälisesti puhutaan broken windows eli rikotut ikkunat -ilmiöstä. Kun epäsiisteydestä ei välitetä, ei pian välitetä ilkivallasta eikä väkivallastakaan, Viljanen kuvaa kierrettä.

Roskat ja muut jätökset sinänsäkin ovat turvallisuusriski, huomauttaa puolestaan Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen.

- Lumen alta paljastuvat koiran jätökset ovat todella liukkaita. Itse lensin kerran selälleni ja mietinpä vain miten olisi voinut käydä, jos alla olisi ollut kivi, Ahonen sanoo.

- Myös nykyiset suklaapatukoiden kääreet ovat todella liukkaita. Kun niihin osuu kenkä oikeassa kulmassa niin taatusti kaatuu, Ahonen varoittaa.

Teini vetoaa nuoriin

Roska päivässä -liike on teini-iässä, 13-vuotias. Tuula-Maria Ahonen toivoo, että idea roskaamattomuudesta juurtuu nuoriin - ja vetosi siksikin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Viljaseen.

- Olemme puhuneet miniroskisten tekemisestä kulttuuri- ja nuorisoasiainkeskusten johtajille, jotka aluksi innostuivatkin, mutta asia ei ole edennyt, Ahonen sanoi tilaisuudessa, jossa Viljanen esikuntineen sai lahjaksi Uusix-verstaalla uusiksi askarreltuja miniroskiksia.

- Myös Korkeasaaressa voitaisiin tehdä ja jakaa miniroskiksia, sillä kun lapset ovat eläinten parissa ja esiin tulee luonnonsuojelu, se tuntuu erityisen mielekkäältä, Ahonen sanoi.

Viljanen lupasi edistää asiaa. Hän ehdotti, että Ahonen tulee esittelemään roskaliikettä ja miniroskiksia uusille lautakunnille.

- Minäkin otan tämän esiin virastopäällikkökokouksessa. Helsingillä on töissä 39 000 ihmistä. Kun sana leviää, niin kyllä meidän äänemmekin aika laajalle kantaa, Viljanen iloitsi.

Miniroskis kestää vuosia

Miniroskiksia voi itse kukin askarrella omaan käyttöön tai lahjaksi joko vanhoista filmipurkeista, joita edelleen saa ilmaiseksi valokuvausliikkeistä, tai diabeetikoiden koeliuskapurkeista, joita voi kysellä Herttoniemen ja Kivelän sairaaloista. Ne keräävät purkkeja Roska päivässä -liikkeen käyttöön.

- Miniroskikseen voi laittaa tumpin palavanakin, se tukahtuu hapen puutteeseen nopeasti. Purkki kestää kuumuuden ja käyttöä - eräälläkin naisella oli ollut sama purkki tumppiroskiksena käytössä jo viisi vuotta, kertoi Tuula-Maria Ahonen roskistenluovutustilaisuudessa.