1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Huviammunta ilmaan on ehdottomasti kiellettyä

Ilmaan räiskiminen aseella ei ole sallittua edes metsän siimeksessä. Poliisi painottaa, että aseen käyttö pitää olla aina kontrolloitua, oli sitten kyse metsästyksestä tai urheilusta.

Kotimaan uutiset
Aseita poliisin säilytyksessä.
Aseita poliisin säilytyksessä.YLE

- Ilmaan ampuminen on sallittua vain kun metsästetään lintuja eli esimerkiksi sorsastetaan tai ammutaan muita metsäkanalintuja, sanoo komisario Petri Kangas Satakunnan poliisista.

- Huviammunnassa ilmaan on aina vaaransa. Mikä menee ylös, tulee aina alas. Alas tullessaan patruunat ja haulit voivat vahingoittaa omaisuutta tai ihmisiä. Esimerkiksi kiväärin luoti lentää pitkälle, vaikkapa kilometrin päähän, eikä sitä voi tietää mikä siellä on edessä.

- Ampuma-aseita käytettäessä tilanteen täytyy olla aina kontrollissa ja aseita voi käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon lupa on myönnetty, Kangas muistuttaa.

Lupia myönnetään pääasiassa metsästykseen tai ampumaurheiluun.

Mikä menee ylös, tulee aina alas. Alas tullessaan patruunat ja haulit voivat vahingoittaa omaisuutta tai ihmisiä.

Komisario Petri Kangas

- Silloin kun ammutaan riistaa, ammutaan eläimiä. Ampumaurheilussa maalit ovat pääasiassa maassa. Oikeastaan en näe mitään syytä siihen, että pitäisi ammuskella ilmaan, komisario Petri Kangas pohtii.

Juhlaräiskintä ei sovi Suomeen

Ulkomaiilta välittyvissä uutiskuvissa näkee silloin tällöin miten varsin railakkaiden juhlien yhteydessä räiskitään aseilla ilmaan. Suomalaiseen juhlimiseen tämä ei sovi.

- Kun on suuri väkijoukko koolla ja juhlatilanne, ei ole syytä ottaa aseita esille. Jos tällaista esiintyy, on vakavasti harkittava esitutkinnan jälkeen lisäksi sitä, voiko henkilöllä ylipäätään olla ampuma-aseita, Kangas sanoo.

Lue seuraavaksi