1. yle.fi
  2. Uutiset

Poni on vaan niin ihana

Poniravien suosio on kasvussa. Pienillä poneilla ajetaan ravikilpailuja siinä kuin isoilla hevosillakin, mutta ponien ohjastajina ovat lapset ja nuoret.

ilmiöt
Raviponi Niemenpellon Zäpäkkä

Noin metrin korkuinen poni pistelee menemään pikkukavioillaan pitkin lumista metsätietä korvat hörössä. Olemuksesta näkee, että tamma haluaisi mennä jo lujempaa, ja kärryillä istuva 14-vuotias ohjastaja Vilma Lepistö saa pidellä napakasti ohjia hillitäkseen vauhdin hurmaa. Meneillään on kuusivuotiaan raviponi Niemenpellon Zäpäkän treenit.

- Tällä on vasta yhdeksän starttia alla ja niistä on jo yksi voitto. Ja lisäksi on tullut yksittäisiä hyviä suorituksia, Vilma Lepistö kertoo.

Poniravit ovat kasvattaneet suosiotaan harrastuksena roimasti viime vuosina. Poniravilähtöjä on juostu osana tavallisia raveja 90-luvulta lähtien ja nykyisin ponien omat ravitkin ovat tavallisia. Muuten poniravit toimivat kuten tavallisetkin ravit, mutta ponilähdöistä ei pelata totoa, eivätkä hommassa muutenkaan pyöri suuret summat.

- Palkintotasot ovat pienempiä. Raviponilla ei tule varmaan kukaan koskaan rikastumaan, mutta se on sitä yhdessä olemista ponin ja nuorten kanssa, ja perheen kesken yhteistä toimintaa, Vilman äiti ja Suomen poniraviyhdistyksen sihteeri Mervi Lepistö pohtii.

- Se poni on niin ihana, Mervi huokaa kysyttäessä mikä harrastuksen tenhovoima oikein on.

Raviponi Niemenpellon Zäpäkkä ohjastajana Vilma Lepistö

Ponit ovat myös helppo tie hevosmaailmaan. Ne ovat halvempia hankkia kuin isot hevoset ja opastusta poniraveihin saa nuorisoravikerhoista.

Töppöjaloilla pääsee kilometrin alle kahteen minuuttiin

Tyypillisesti poniraviharrastajana on äiti-tytär-kaksikko, joka jakaa treenin ja hoidon muuten luovasti, mutta tytär on aina se, joka pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta kärryillä. Tämä siksi, että poniraveissa ohjastajan ikäraja on 19 vuotta.

- Tottakai kisoissa aina vähän jännittää. Itse tykkään tosi paljon, kun siinä näkee, kun poni yrittää ihan tosissaan, aina kun tulee joku kaveri rinnalle, se lähtee heti kiihdyttämään, Vilma kertoo.

Yleisin ponien raveissa juoksema matka on 1 000 - 2 100 metriä. Maailmanennätysaika on kilometrille 1 minuutti 59,3 sekuntia. Zäpäkän ja Vilman vauhti on ollut hurjimmillaan autolähdössä 2.59.8.

- Se on sellainen keskinopea. Jatkossa pitäisi saada lisää startteja, että pääsisi aikaa parantamaan.

Lue seuraavaksi