Hätälaskun tehnyt kone pääsi Suomeen, nälkäiset matkustajat raivona

Suomalaismatkaajia kuljettanut kone laskeutui iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Kone oli lähes vuorokauden myöhässä, mutta matkustajat kertoivat saaneensa vain vähän syötävää.

Kotimaa
Tuija Friman palasi Finnmatkojen myöhästyneellä lomalennolla Phuketista, Samaran välilaskun kautta, Helsinki-Vantaan lentoasemalle, 8. tammikuuta 2013.
Tuija Friman oli yksi lomalaisista, jotka palasivat iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalle Finnmatkojen myöhästyneellä lomalennolla.

Noin 300 Finnmatkojen lomalaisen matkaan tuli eilen mutka, kun heidän lentokoneensa joutui tekemään hätälaskun Samaraan Venäjälle moottorivian takia. Lomailijat olivat palaamassa Thaimaan Phuketista Suomeen.

Helsinki-Vantaalle alkuiltapäivästä pääseet matkustajat kertoivat, että ennen hätälaskua tunnelma oli ollut koneessa jännittynyt. Moni ei tosin vielä ymmärtänyt, mistä oli kyse.

- Se oli hyvin huolestuttava tilanne, koska lentohenkilökunnasta huomasi, että he olivat huolestuneita ja hermostuneen näköisiä, kolme viikkoa Thaimaassa lomaillut Pirjo Mäljä kertoi.

Pirjo Mäljän aamiainen Finnmatkojen myöhästyneellä lomalennolla Phuketista.
Pirjo Mäljän aamiainen Finnmatkojen myöhästyneellä lomalennolla Phuketista.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Osa kotimaan kamaralle päässeistä lomalaisista oli kiukkuisia lentokentällä vietetyn yön jäljiltä. Matkanjärjestäjille ei liiennyt kehuja.

- Tunnelmat ovat kyllä aika kypsät 16 -17 tunnin odottamisen jälkeen. Olemme nukkuneet kivilattialla ja ikkunalaudalla Samaran lentokentällä, Mäljä kertoi.

- Me olemme nälkäisiä ja väsyneitä. Tuntuu siltä, että kolmen viikon loma Thaimaassa on mennyt hukkaan. Nyt on sellainen olo, että tarvitsisi viikon loman tästä toipumiseen.

Toinen Thaimaan-lomailija Tuija Friman kertoi, että ruokaa ei saatu nimeksikään.

- Sellainen tupakka-askin kokoinen kalanpala, jotain ohraryyniä ja kuiva pyöreä pulla ilman voita, luetteli Friman.

Jari Mäkijärvi sanoi, että tiedottamisessa oli epäsuhtaa.

- Lentoyhtiö tiedotti, että ruokaa on tulossa ja sitä ei sitten kuitenkaan tullut. Siinä oli vaikeuksia etenkin pienen lapsen kanssa, Mäkijärvi kertoi.

Finnmatkojen mukaan matkustajien auttamista vaikeutti se, että Venäjällä oli joulupäivä. Lisäksi Samaran kaupungissa oli Finnmatkojen mukaan festivaali, jonka takia kaikki hotellit olivat täynnä.

Finnmatkat lupailee matkustajille kymmenen prosentin korvausta valmismatkan hinnasta.

Hätälaskun tehnyt kone oli Thomson Airwaysin Boeing 767, joka lähti Phuketista maanantaina. Koneen piti olla Suomessa jo maanantaina illalla klo 19.25.

Kone joutui odottamaan tiistaiaamuun asti Venäjällä, että teknikot saatiin Manchesterista Samaraan korjaamaan moottoriin tullut vika. Paluumatka onnistui lopulta samalla koneella.