1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kolumni: Kotka tarvitsee uusia tapoja

Selvitys Kotkan johdon laskuista kertoo, että vanhan tavan mukaan kaupungin rahoja on käytetty ilmoitusvelvoitteista piittaamatta. Selvityksestä selvisi puhtain paperein vain kolme johtajaa. Keneen jatkossa pitäisi kohdistaa katseet kaupungin pyrkiessä eteenpäin?

Kotka
Käsi pitelee luottokorttia Kotkan vaakunan edessä.
Yle / Juha Korhonen

Kotkan johtavien virkamiesten laskut on nyt selvitetty ammattilaisten avulla. Kaupungin 24 johtajan luottokortit ja matkalaskut on käyty läpi, eikä raportti ollut kaunista luettavaa. Kaupungin luottokorttia oli käytetty omiin ostoksiin, kuiteista ei käy ilmi kuka ja mitä on ostettu. Useat johtajat olivat myös hyväksyneet omia laskujaan.

Johtajat pääsevät melko vähällä, jos raportti johtaa lopulta vain siihen päätelmään, että luottokortin käytön ohjeistuksessa on häikkää ja sitä tulee tarkentaa. Voidaanko todella ajatella, että koska ohjeet eivät ole tarpeeksi tarkat, kaupungin luottokorttia voi käyttää kukin miten parhaaksi näkee. Katsotaan, että riittää kun kuittiin kirjoitetaan ”rapukeitto ja punaviiniä”, ilman osallistujien nimiä tai tilaisuuden tarkoitusta. Kuitista puuttuu enää merkintä ”en muishta kuka joi”.

Mietin syytä sille, miksi tämä parinkymmenen johtajan välinpitämätön suhtautuminen kaupungin luottokorttien käyttöön tuntuu niin vastenmieliseltä. Tietenkin siinä hassataan veronmaksajien rahojen kanssa, mutta mieleen tulee myös se, että koko homma meinasi kaatua pelkästään kaupunginjohtajan niskaan. Toki kaupunginjohtajan pitäisi näyttää esimerkkiä, mutta missä nämä parikymmentä muuta johtajaa olivat, kun kaupunginjohtajaa yritettiin savustaa ulos tehtävästään. Aika harva nosti käpälää ja sanoi, että no ehkä täälläkin on tullut oltua vähän huolimaton.

Ja miksi näin on sitten toimittu? Onko esimerkiksi niin, ettei vaikkapa venäläisten kanssa voi neuvotella ilman ryyppyjä. Kun on Kotkan vuoro tarjota niin se on Kotkan vuoro tarjota - ja kaikkea ei voi niin avoimesti kuitteihin kirjoittaa. Vai onko kyse vain siitä, että ei viitsitä, jos ei ole aivan pakko, ja pakko ei tavan mukaan ole ollut.

Vanhoihin tapoihin kaivataan nyt uudistusta Kotkassa. Uudistusten suhteen olisi hyvä, jos ehdittäisiin keskittyä myös vielä tärkeämpiin asioihin, kuten esimerkiksi ihmisten hyvinvointiin ja Kotkan Lähi-idän kanssa samalla tasolla olevan työttömyysprosentin laskemiseen. Kohta ei ole enää verorahoja mitä hassata.

Mutta kyllä Kotkassa mennään eteenpäin. Vuonna 2013 Kotkassa tullaan suunnittelemaan sääntöjä kaupungin luottokortin käytölle, ja laatimaan työsopimusta jo 10 vuotta tehtäväänsä hoitaneelle kaupunginjohtajalle.

Lue seuraavaksi