Metamfetamiini tekee tuloaan Pohjolaan

Saksassa metamfetamiinia on jo markkinoilla laajalti. Tutkijan mukaan Eurooppa on houkutteleva kohde, koska täkäläisillä on rahaa huumeisiin.

Kotimaa
Poliisi avaamassa takavarikoitua metamfetamiinipakkausta.
Arkistokuva: Poliisi avaamassa takavarikoitua metamfetamiinipakkausta.Poliisi

Järjestäytynyt rikollisuus tuo yhä uusia huumeita käyttäjille Pohjoismaissa. EU:n huumeviraston EMCDDA:n tutkija Laurent Laniel arvioi Yle Uutisille, että siirtyminen amfetamiinia voimakkaamman synteettisen metamfetamiinin käyttöön on odotettavissa myös Ruotsissa ja Suomessa.

Laniel sanoo, että juuri poltettavan metamfetamiinin mahdollinen maihinnousu on huolestuttavaa, sillä se tuhoaa käyttäjänsä terveyden piikitettäviä, hengitettäviä tai nieltäviä huumeita nopeammin.

Ruotsissa amfetamiinia ennätystakavarikko 

Ruotsissa takavarikoitiin vuodenvaihteessa maan historian suurin amfetamiinierä, yli 150 kiloa huumetta rekasta Helsingborgissa. Yli-intendentti Per Wadhed Ruotsin keskusrikospoliisista sanoo, että Slovakiasta tulleen lastin kuljettajia oli tarkkailtu jo pidemmän aikaa.

- Huume oli ilmeisesti tarkoitettu jaettavaksi Tukholman seudulla, Wadhed sanoi tiistaina.

Tanskassa poliisi löysi alkuvuoden veneratsiassa norjalaismiehiltä 250 kiloa marihuanaa. Poliisin ja salakuljettajien välisessä ammuskelussa kuoli yksi epäilty. Yksi poliisi ja toinen epäilty haavoittuivat välikohtauksessa.

Laniel ei ole yllättynyt takavarikkojen suuruudesta.

- Ruotsi on jo pitkään ollut laaja amfetamiinin markkina-alue. Takavarikko on toki osoitus poliisin pätevästä toiminnasta.

Eurooppalaisilla on rahaa huumeisiin

Etelä-Euroopassa huumerikollisuuden jalansija on vielä vakaampi. Perulaiset, brasilialaiset tai meksikolaiskartellit ovat jo mukana rahanpesussa ja kiinteistöbisneksessä. Nyt meksikolainen Sinaloan kartelli tunnustelee tiettävästi jo suoran jakeluverkoston perustamista Eurooppaan.

EMCDDA:n tutkija Laurent Laniel muistuttaa, että Eurooppa kiinnostaa, koska täällä kuluttajilla on varaa maksaa huumeista.

Lähteet: Yle Uutiset