Sähkömarkkinat iso riski pienille tuulivoimayrittäjille

Pahimmillaan tuulivoimaloiden omistajat saattavat joutua maksamaan tuhansia euroja päivässä siitä, että heidän omistamansa tuulimyllyt tuottavat sähköä Suomen sähköverkkoon.

Pahkionvuoren tuulivoimalat Huittisissa pyörivät täysin ilman julkista tukea. Kuva: Yle / Jari Pelkonen

Huittisissa Pahkionvuoren 3,6 megawatin tuulipuisto toimii täysin sähkömarkkinoiden armoilla. Tuulivoimalat omistava yhtiö joutuu sitoutumaan etukäteen seuraavan päivän sähköntuotantoon ennustamalla tunneittain seuraavan päivän tuotannon. Mikäli tuotantoennuste ei toteudu, voi yhtiölle koitua tuhansien eurojen lasku. Ari Mahlamäki Pahkionvuoren tuulivoimalat omistavasta Lännen Lintu Oy:stä kokee nykyisen mallin olevan iso riski pienelle tuulivoimayrittäjälle.

- Huonommassa tapauksessa sähkön tuottaminen maksaa meille. Jos ennustamme esimerkiksi kahden megawatin tuotannon ja tuotammekin vain yhden, joudumme ostamaan toisen megawatin tasesähkönä, Mahlamäki selventää.

Toistaiseksi heikot tuuliolot tai yllättävät tuotantokatkokset ovat osuneet Pahkionvuorella sellaiseen saumaan, jossa pörssisähkö on ollut kohtuuhintaista. Joulukuussa pörssisähkön hinta nousi kuitenkin useaan otteeseen jopa 2000 euroon megawattitunnilta, mikä sai Pahkionvuoren tuuliyrittäjät pyyhkimään hikeä otsalta.

- Sähkö on siitä ongelmallista, että sitä ei voi varastoida. Jos meille tulee tekninen vika ja toinen voimaloista sammuu, niin silloin meille saattaa tulla tuhansia euroja takkiin, Mahlamäki sanoo.

"Ei tarvetta pelisääntöjen muuttamiseen"

Työ- ja elinkeinoministeriössä sekä Energiamarkkinavirastossa tuulivoiman riski markkinoilla tunnetaan, mutta sitä ei pidetä ongelmana. Lähtökohtaisesti sähkömarkkinoiden pitää kohdella kaikkia sähköntuotantotekniikoita tasapuolisesti. TEM:n teollisuusneuvos Petteri Kuuva ei lähtisi muuttamaan sähkömarkkinoiden pelisääntöjä tuulivoiman takia.

- Sähkömarkkinalaki lähtee siitä, että kukin sähkömarkkinaosapuoli on vastuussa omista sähkötaseistaan. Ennustevirheiden vuoksi tuulivoimalle koituu tietenkin lisäkustannuksia. Tämä on otettu huomioon tukijärjestelmissä, Kuuva toteaa.

Ei tukea Pahkionvuorelle

Pahkionvuoren tuulivoimalat tuotiin Suomeen käytettyinä Saksasta. Tuulivoimalat päätettiin hankkia käytettyinä, koska uudet olisivat maksaneet puolet enemmän. Pahkionvuoren tuulivoimaloiden kokonaishinta on noin kolme miljoonaa euroa. Ari Mahlamäki arvioi uusien hinnaksi kuusi miljoonaa.

Koska tuulivoimalat ovat käytettyjä, putosivat ne myös syöttötariffituen ulkopuolelle. Ari Mahlamäki toivookin lakimuutosta valtiovallalta.

- Meidän voimalat eivät eroa uusista voimaloista kuin käyttöiän osalta. Nämä voimalat eivät ole saaneet tukea Euroopassa, joten ne ovat täysin syöttötariffikelpoisia. Mielestäni myös käytetyt tuulivoimalat pitäisi ulottaa jonkin asteisen syöttötariffin piiriin, Mahlamäki sanoo.

Petteri Kuuvan mukaan Suomen ei ole mahdollista maksaa syöttötariffia käytetylle tuulivoimalalle. Sen sijaan valtiovalta voisi perustaa käytetyille voimaloille oman syöttötariffin, mutta halukkuutta tälläiseen Kuuva ei ole havainnut.

Lännen Lintu haki syöttötariffin ulkopuolelle jääneille voimaloilleen myös 500 000 euroa investointitukea, mutta Ely-keskus eväsi tuen. Syynä oli Mahlamäen mukaan se, että voimalat eivät työllistä valmistuttuaan tarpeeksi.

- Me olemme tälläisiä väliinputoajia. Pahkionvuorella tuotetaan todella vihreätä sähköä, koska emme ole saaneet senttiäkään tukea voimaloille, Mahlamäki sanoo.

- Kyllä se tie näyttää hiukan kiviseltä. Meidän on pakko elää tämän systeemin kanssa ja toivoa hyviä tuulia ja korkeampia sähkön hintoja.