1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksassa kohu Lagarden Kreikka-listasta

Kreikan pääministeri Antonis Samaras vakuuttaa Kreikan pysyvän vaaditulla säästölinjalla, vaikka koville ottaa. Samaras selosti hallituksensa toimia Saksan liittokansleri Angela Merkelille tiistaina Berliinissä.

Ulkomaat
IMF:n pääjohtaja Christina Lagarde Brysselissä marraskuussa 2012.
IMF:n pääjohtaja Christina Lagarde Brysselissä marraskuussa 2012.Olivier Hoslet / EPA

Tuorein kohu ns. Lagarden Kreikka-listasta on jälleen kasvattanut saksalaisten huolta Kreikan sitoutumisesta uudistuksiin, arvioi Ylen Saksan-kirjeenvaihtaja Tytti Sulander.

Vuoden vaihtuessa käynnistyi Kreikassa jo kuudes lamavuosi. Velkakriisin myötä maan talous on kutistunut viidenneksen ja tilastojen mukaan joka neljäs kreikkalainen on ilman työtä. Sosiaalituen varassa elää jo joka kolmas.

Saksaan tiistaina saapunut Kreikan pääministeri Antonis Samaras kävi läpi liittokansleri Angela Merkelin kanssa Kreikan madonlukuja alkaneelle vuodelle. Odotettavissa on, että Kreikan talous ja työttömyysluvut vielä tänä vuonna pahenevat, mutta sen jälkeen pitäisi jo näkyä valoakin tunnelin päässä.

Samarasin mukaan Kreikka pyrkii nyt ennen muuta saamaan takaisin uskottavuutensa.

- Yritämme palauttaa uskottavuutemme paitsi Euroopan kansojen silmissä, myös markkinoiden silmissä.

Lagarden lista hävitettiin

Kreikan pääministerin Berliinin-vierailu osui sopivaan aikaan, kun kohu niin sanotusta Lagarden listasta on kuohuttanut saksalaisia jo vuodenvaihteesta lähtien. Lagarden listalla tarkoitetaan Ranskan entisen valtiovarainministerin, nykyisen IMF:n pääjohtajan, Christine Lagarden vuonna 2010 haltuunsa saamaa nimilistaa.

Listalla on kaikkiaan yli kahden tuhannen kreikkalaisen raharikkaan nimet ja tilitiedot heidän Sveitsin pankkeihin piilottamastaan omaisuudesta.

Lagarde luovutti nimilistan Kreikan silloiselle valtiovarainministerille Giorgos Papakonstantinoulle jo lokakuussa 2010, ja odotti välittömiä toimia Kreikan verottajalta, jotta sveitsiläiset piilotilit pantaisiin verolle.

CD-levyllä ollut nimilista kuitenkin pian Kreikassa katosi jäljettömiin.

Ex-valtiovarainministeriä epäillään

Kreikan ex-valtiovarainministeri Papakonstantinou ei pystynyt selittämään listan katoamista, mutta nyttemmin on käynyt ilmi, että listalla oli myös Papakonstantinoun omia sukulaisia.

Kun lista jälleen viime syksynä - siis kaksi vuotta myöhemmin - saatiin julkisuuteen, oli Papakonstantinoun sukulaiset poistettu listalta. Tämä tiedetään sen vuoksi, että Kreikan nykyinen valtiovarainministeri, sotkuja siivoava Jannis Stournaras, pyysi alkuperäisen listan uudelleen ranskalaisilta.

Lista saatiin nyt Ranskasta Ateenaan juuri ennen joulua, ja kun sitä verrattiin Kreikasta löytyneeseen listaan, huomattiin että nimiä oli poistettu.

Nyt epäillään siis, että ex-valtiovarainministeri itse poisti sukulaisensa listalta ja sitten hävitti koko listan.

Papakonstantinou elelee nyt vaimonsa kotimaassa Hollannissa, mutta Kreikassa käynnistetään jo parlamentaarista tutkimuskomiteaa setvimään entisen valtiovarainministerin osuutta asiaan.

Saksassa kysymys tietysti kuuluu, miten kreikkalaisten tahtoon ja kykyyn uudistua voi edelleenkään uskoa, jos uudistajat itsekin toimivat kuten Papakonstantinou - aina ensin oman edun puolesta?

Lue seuraavaksi