Merisalo, Yli-Saunamäki, Sukari, Kanerva - lahjuspiina jatkuu nyt hovissa

Aluksi hovioikeus selvittelee Merisalon ja Yli-Saunamäen epäiltyjä konkurssirikoksia. Ilkka Kanervaa koskevaa lahjusjuttua puidaan maaliskuussa.

Kotimaa
Arto Merisalo
Arto MerisaloLehtikuva/ Vesa Moilanen

Helsingin hovioikeus aloitti tänään keskiviikkona Nova-yhtiöihin liittyvän konkurssi- ja vaaliraharikosvyyhdin käsittelyn. Koko kevään kestävässä istuntorallissa syytettyjen penkillä istuvat useimmiten entiset Nova-liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

Kevään kuluessa hovioikeustuomareiden eteen saapuvat myös mm. liikemies Toivo Sukari, kansanedustaja Ilkka Kanerva sekä Rovaniemen kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen.

Neljä haaraa

Hovioikeus käsittelee juttukokonaisuuden - käräjäoikeuden tapaan - neljässä erässä. Jokaisessa haarassa pääsyytettyinä ovat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

Tänään keskiviikkona alkaneessa ja kuusi viikkoa kestävässä ensimmäisessä istunnossa käsitellään etupäässä Nova-johtajien Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen epäiltyjä konkurssirikoksia. Tässä haarassa on Merisalon ja Yli-Saunamäen lisäksi viisi muuta syytettyä.

Ilkka Kanervaa koskevaa lahjusrikosepäilyä ryhdytään puimaan maaliskuun alussa. Kanerva-osiolle on varattu istuntoaikaa kaksi viikkoa.

Ennen pääsiäistä hovioikeus selvittelee myös Rovaniemen kaupunginhallituksen ex-puheenjohtajan Ari Ruotsalaisen lahjusjuttua sekä vaalirahakoneena toimineen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n rekisterimerkintöjä.

Taustalla käräjäoikeuden kovat tuomiot

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime huhtikuussa Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen useista törkeistä konkurssirikoksista sekä mm. Ilkka Kanervan törkeästä lahjomisesta pitkiin vankeusrangaistuksiin. Merisalo sai 6 vuotta ja Yli-Saunamäki 3 vuotta 6 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Liikemies Toivo Sukari sai Kanervan törkeästä lahjomisesta 8 kuukautta ehdollista vankeutta.

Ilkka Kanerva puolestaan tuomittiin törkeästä lahjuksen ottamisesta 1 vuoden ja 3 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeus laski, että Kanerva oli julkisessa luottamustoimessaan Varsinais-Suomen Liiton hallituksen puheenjohtajana vastaanottanut oikeudettomia etuuksia yhteensä lähes 50 000 euron arvosta. Kyse oli Kanervan 60-vuotisjuhlien sponsoroinnista ja vaalituesta.

Kanervan ja Sukarin syyllisyydestä käräjäoikeus äänesti.

Kanervan lahjomisesta myös epäiltynä olleen liikemies Kyösti Kakkosen syytteen käräjäoikeus hylkäsi. Tuomio jäi siltä osin pysyväksi, koska syyttäjä ei valittanut siitä.

Rovaniemen kaupunginhallituksen ex-puheenjohtajan Ari Ruotsalaisen käräjäoikeus tuomitsi lahjuksen ottamisesta 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lahjuksen antamisesta tuomittiin Merisalo ja Yli-Saunamäki.

Kaikki syytetyt ovat kaiken aikaa kiistäneet syyllistyneensä minkäänlaiseen rikokseen.

Hovioikeus antanee jutussa yhteistuomionsa juhannuksen alla.