Kulutusvalinnat vaikuttavat vesivarojen riittävyyteen koko maailmassa

Vaikka Suomessa vedestä ei ole pulaa, voivat suomalaiset vaikuttaa maailman vesikriisin ehkäisyyn. Suomen vesijalanjäljestä lähes puolet jää Suomen rajojen ulkopuolelle, joten globaali vesikriisi on myös suomalaisten ongelma.

tiede
Mies kaataa kastiketta ruoka-annoksen päälle.
Mikko Kuusisalo / Yle

Keskiviikkona alkavilla Tieteen päivillä pohditaan muun muassa maailman vesivarojen riittävyyttä. Tulevaisuudessa vesivarojen riittävyydestä ei ole takeita, koska ne ovat jakautuneet maapallolla epätasaisesti.

Nopea väestönkasvu, hillitsemätön kaupungistuminen, viljelymaan rappeutuminen ja ilmaston vaihtelut lisäävät paineita vesivarojen käytölle erityisesti kehitysmaissa. Maailman väestöstä yli 35 prosenttia asuu alueilla, joilla vedenkulutus verrattuna uusiutuviin vesivaroihin on riskirajalla. Tämän väestön osuus kasvaa jatkuvasti.

Suomessa vedestä ei ole pulaa, mutta suomalaiset voivat vaikuttaa valinnoillaan maailman vesikriisin ehkäisyyn.

- Ruokavalion ja kulutuksen kautta voi saada aikaan suurimmat vaikutukset, globaalia vesikriisiä tutkiva Aalto-yliopiston tekniikan tohtori Matti Kummu sanoo.

Kummun mukaan vähentämällä lihan syöntiä, välttämällä ylensyömistä ja kotimaisia raaka-aineita suosimalla pääsee alkuun. Ruoankulutuksella on suuri vaikutus vesivarantojen riittävyyteen, koska maatalous hyödyntää 80 -90 prosenttia ihmisen käyttämästä vedestä.

Ihminen juo pari litraa vettä päivässä mutta ruoantuotannon kautta kukin meistä kuluttaa 1500 - 4500 litraa vettä päivässä.

Aalto-yliopiston tekniikan tohtori Matti Kummu

- Ihminen juo pari litraa päivässä mutta ruoantuotannon kautta kukin meistä kuluttaa 1500 - 4500 litraa vettä päivässä, Kummu kertoo.

Kierrätys ja kulutuksen vähentäminen saavat vesivarat riittämään paremmin

Vesi on keskeinen voimavara teollisuudessa ja energian tuotannossa. Yli 90 prosenttia uusiutuvan energian tuotannosta perustuu tällä hetkellä bioenergiaan tai vesivoimaan.

Muiden raaka-aineiden ohella kulutushyödykkeiden valmistamiseen kuluu myös paljon vettä, joten kierrätys ja kulutuksen vähentäminen edistävät vesivarojen riittävyyttä.

Kummu muistuttaa, että globaalissa maailmassa ongelmat ovat globaaleja. Suomen vesijalanjäljestä lähes puolet jää Suomen rajojen ulkopuolelle. Noin 30 ruoasta tuodaan Suomeen muualta.

- Globaali vesikriisi on myös suomalaisten ongelma, koska ruokaturvamme perustuu suurelta osin tuontiruoalle, Kummu sanoo.

Kansainvälisen tutkijayhteisön mukaan vesivarantojen riittävyyttä maailmassa voi parantaa ruokaturvaa vahvistamalla kuormittamatta ympäristöä. Tavoitteeseen päästään, mikäli viljelysmaan kestämätön lisääminen pysäytetään, viljelyn tuottavutta kohennetaan, ruokavaliota muutetaan ja ruokahävikkiä vähennetään.

Kummun tutkimuksen mukaan pelkästään puolittamalla ruokahävikki, maailmassa voitaisiin ruokkia miljardi ihmistä enemmän.