Shellin toimet Jäämerellä tutkintaan

Öljy-yhtiön poraushankkeen ongelmat ovat johtaneet laajaan liittovaltion selvitykseen, jonka seurauksena yhtiö voi joutua supistamaan tai jopa keskeyttämään arktisen alueen öljynetsinnän.

Ulkomaat
Kulluk-lautta meressä.
Kulluk-öljynporauslauttaa oltiin hinaamassa Beaufortinmereltä talvihuoltoon Seattleen, kun se irtosi hinaajastaan ja jäi ajelehtimaan.Jon Klingenberg / EPA

Yhdysvaltain liittovaltio tekee selvityksen öljy-yhtiö Shellin porauksista Pohjoisella jäämerellä. Hinauksessa ollut Shellin porauslautta Kulluk ajautui kiville viime viikolla Alaskan rannikolla.

Sisäministeri Ken Salazarin mukaan selvitys keskittyy Kullukin tapauksen lisäksi kahteen muuhun Shellin Jäämerellä viime vuonna tekemään virheeseen. Viranomaisten mukaan selvitys voi johtaa Shellin porausten keskeytymiseen tai lykkääntymiseen, kertoo sanomalehti New York Times.

Selvitys on määrä saada valmiiksi kahden kuukauden kuluessa. Shell toivottaa selvityksen tervetulleeksi ja myöntää, että sillä on ollut ongelmia arktisen alueen porauksissa, jotka yhtiö aloitti viime syksynä.

- Vaikka noudatimme määräyksiä, koimme kuitenkin haasteita etenkin porauslauttojen siirtämisessä öljykentille ja takaisin, Shell Alaskan tiedottaja Curtis Smith sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto tekee oman selvityksensä porauslautan haverista. Shellin toimintaa tutkitaan myös liittovaltion senaatissa.

Shellin porauslautat eivät saaneet lupaa porata Jäämeren öljyesiintymiin saakka viime syksyn lyhyen porauskauden aikana. Lupaa ei annettu, koska öljylähteiden vuotojen hallitsemiseen tarkoitettua lauttaa ei saatu toimintakuntoon ajoissa.

Pohjoisen jäämeren öljynporaushankkeet ovat herättäneet vastustusta luonnonsuojelijoissa, joiden mukaan öljyonnettomuuden riskit ovat liian suuret arktisen alueen vaikeissa jääoloissa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset