Saarikangas: STX-telakan tilaukset turvattava

Vuorineuvos Martin Saarikangas sanoo ymmärtävänsä hallituksen vaikeuden myöntää lainaa STX-telakalle. Yleisen edun vuoksi telakkaa pitäisi Saarikankaan mukaan silti tukea.

talous
Martin Saarikangas.
Suomalaistelakoiden tulevaisuuden puolesta pelkää moni sen jälkeen, kun Turun telakka menetti jättiristeilijätilauksen Ranskaan. Valtiota huudetaan apuun laivanrakennuksen osaomistajaksi. Aamu-tv:ssä asiasta näkemyksensä esitti telakkateollisuuden grand old man, vuorineuvos Martin Saarikangas.

Entinen telakkajohtaja, vuorineuvos Martin Saarikangas ei usko Ranskan toimineen säännösten vastaisesti tukiessaan loistoristeilijätilauksen saamista STX:n ranskalaistelakalle. Suomen hallitus päätti eilen pyytää EU:n komissiota selvittämään asiaa.

- Pelkään pahoin, että sieltä ei löydy mitään, mikä ei kestäisi EU:n sääntöjä, sanoi Saarikangas Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

- Tunnen tämän telakan ja ranskalaiset päättäjät ja siellä varmaan ei ole toimittu siten, että mitään löytyisi.

Myös eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoi Ylen Radion 1:n Ykkösaamussa, ettei usko Ranskan toimineen väärin.

Saarikankaan mukaan on kuitenkin luonnollista, että Suomi pyytää komissiolta selvitystä Ranskan toimista.

Saarikankaan mielestä Suomen hallituksen olisi pitänyt myöntää STX:n Turun-telakalle sen pyytämä 50 miljoonan euron laina, jotta telakka olisi pystynyt kilpailemaan Ranskan saamasta risteilijätilauksesta.

Saarikangas sanoo ymmärtävänsä, että hallituksen oli vaikeaa myöntää telakalle lainaa, jonka velkomisessa valtio olisi ollut muita rahoittajia heikommassa asemassa. Työpaikkojen säilyttämiseksi päätös olisi hänen mukaansa kuitenkin pitänyt tehdä.

- Tässä oli nyt paikka säilyttää 50 miljoonan ehkä kyseenalaisella investoinnilla nämä työpaikat, ja se poliittinen päätös olisi pitänyt uskaltaa tehdä, sanoo Saarikangas.

Saarikankaan mukaan nyt olisi tärkeää varmistaa matkailukonserni TUI:n kahden risteilijän tilauksen saaminen Turun STX-telakalle.

- Tässä toivon, että ratkaisevana on teollisuuspoliittinen päätöksenteko ja kansakunnan yhteinen etu eikä pelko siitä, että mahdollisesti joudutaan edesvastuuseen.

Saarikangas pitää TUI-risteilijöiden tilauksen saamista keinona saada telakkateollisuudelle hengähdysaikaa uusien tilausten tavoitteluun. Jos tilauksia ei saada, Saarikangas pelkää laivanrakennuksen erikoisosaamisen häviävän Suomesta.