Viilentynyt sää helpottaa Australian maastopalojen sammutustöitä

Viilentyneen sään toivotaan helpottavan Australian maasto- ja pensaspalojen sammutustöitä. Australian kaakkoisosassa on edelleen yli sata erillista paloa, joista 30 ei ole hallinnassa.

Ulkomaat
Perhe vedessä laiturin alla
Tasmanian saarella viisi lasta ja heidän isovanhempansa löysivät turvapaikan laiturin alta meren rannasta. Perheen kolme taloa tuhoutui, mutta kukaan ei jäänyt liekkeihin. Reuters

Sään viilenemisen toivotaan helpottavan Australian kaakkoisosan rajujen maastopalojen sammutustöitä. New South Walesin osavaltiossa on kuitenkin edelleen yli sata erillistä paloa, joista noin 30 ei ole hallinnassa. Sammutustöissä on mukana yli 2 000 palomiestä.

Kuumuus on hellittänyt ainakin hetkeksi ja lämpötilat ovat tippuneet yli kymmenellä asteella. Esimerkiksi Sydneyssä ja Canberrassa lämpötila on laskenut keskiviikkona alle 30 asteeseen. Melbournessa lämpöä on ollut enää 20 astetta.

Kuumuuden on kuitenkin ennustettu helpottavan vain lyhytaikaisesti ja viikonloppuna lämpötilat nousevat jälleen.

Australiassa oli maanantaina tilastoidun historian kuumin päivä, kun lämpötila nousivat keskimäärin yli 40 asteeseen. Tiistai oli puolestaan Australian kaikkien aikojen kolmanneksi kuumin päivä. Australian meteorologisen laitoksen mukaan lämpöaalto on ollut täysin poikkeuksellinen.

Kuumuuden lisäksi maastopalot ovat seurausta kuivuudesta. Australian eteläosissa ei ole satanut kunnolla puoleen vuoteen. Pahimmin palot ovat koetelleet New South Walesin osavaltiota ja Tasmanian saarta.

Paloissa on tuhoutunut asuntoja sekä viljelysmaata ja karjaa kuollut. Tasmaniassa on tuhoutunut ainakin noin 150 asuntoa perjantain jälkeen. Ihmisuhreista ei ole toistaiseksi tietoa, mutta ihmisiä on kateissa.

Lähteet: AP, AFP