"Mie olen Tarja Halonen"

Kemissä on esillä tammikuun ajan riemukas valokuvanäyttely kehitysvammaisten unelmista ja haaveista. Valokuvissa esiintyy muun muassa poliiseja, prinsessoja sekä Tasavallan presidentti.

Kotimaa
Valokuvaaja Mika Ahonen "Hetki Unelmaa" näyttelyssä.
Jari Vesa / Yle

Hymyn huulille nostattavassa Hetki Unelmaa -näyttelyssä heijastuu kehitysvammaisten unelmia, olivatpa ne pieniä tai suuria. Muotokuvissa esiintyy prinsessoja, laulajalegendoja, mutta myös haaveet äitiydestä ja poliisin ammatista ovat esillä.

Malleina on kehitysvammaisten palvelukeskusten asukkaita ympäri Suomea. Näyttelyssä on yhteensä 62 kuvaa, joista kuusi kuvaa on kemiläiseltä valokuvaajalta Mika Ahoselta. Näyttelyn avajaisia odotettiin jo kuvaushetkestä alkaen.

Jokainen ihminen on valokuvan arvoinen, myös kehitysvammainen.

Mika Ahonen

- Näyttelyä odotettiin toukokuusta lähtien ja siitä on puhuttu joka päivä. Joka kerta palvelutalossa kysyttin, että koska se näyttely tulee. Nyt varmasti fiilistellään seuraavat puoli vuotta itse näyttelyä, Ahonen tuumaa.

Unelmien taustalla myös huoli

Hetki unelmaa- näyttelun taidetta, "Mauno Hevosmies". Mika Ahosen kuvaama.
Mauno-Hevosmies on yksi kuudesta Mika Ahosen kuvaamasta teoksesta.Mika Ahonen

Hyvän mielen tuovan näyttelyn koetaan olevan yksi tapa tuoda kehitysvammaisten asemaa esille.

- Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että syrjintää on edelleenkin olemassa. Ihmiset katsovat kehitysvammaisia siten, kuin pari vuosikymmentä sitten kun musta mies tuli naapuriin. Heitä ei pitäisi sulkea yhteiskunnasta pois vaan ottaa mukaan, kehitysvammaisen lapsen isä Mika Ahonen toteaa.

Näyttely lähti liikkeelle Porvoosta ja kulkeutuu tammikuun jälkeen Sodankylän, Lappeenrannan, Seinäjoen kautta Helsinkiin. Kiertueen päätteeksi kuvat palautuvat malleilleen.

- Meidän Veijo-malli sanoi jo viime viikolla, että seinäpaikka on jo katsottuna, Ahonen naurahtaa.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n ja Kehitysvammaisten tukiliiton toteuttama näyttely on esillä Kemissä Pohjolan Sanomien ala-aulassa tammikuun ajan.

Näyttelyn kaikki kuvat löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)