Kirjaston myöhästymislaskusta voi koitua vakavat seuraukset

Osa kirjaston rikki menneestä materiaalista on korjattavissa, mutta usein asiakkailta joudutaan vaatimaan korvaus. Varsinkin levyjen osalta se voi koitua yllättävän kalliiksi asiakkaan lompakolle.

kirjat
Eira Suuronen kirjaa korjaamassa
Eira Suuronen kirjaa korjaamassaJesse Pasanen / Yle

Mikkelin kaupunginkirjastoon palautetaan kirjastovirkailija Eira Suurosen mukaan päivittäin hajonnutta aineistoa. Joka viikko hän korjaa useita kymmeniä viallisina palautettuja kirjoja. Jos kirjaa ei saada korjattua, asiakkaan täytyy se korvata.

- Kopioita myös tehdään, jos sivuja häviää. 25 sivua on kuitenkin maksimi, mitä pystytään kopioimaan, koska tekijäoikeudet tulevat sitten vastaan, Suuronen kertoo.

Lemmikit ja lapset yleisiä kirjojen terrorisoijia

Tuhoutuneelle ja hävinneelle aineistolle löytyy ihmisiltä mitä erilaisimpia syitä.

-Kissat saattavat pissiä kirjoille ja koirat pureskella. Joskus pienet lapset repivät kirjan, tai piirtävät niihin. Joku on kuljettanut kirjaa ruokakassissa, ruokapaketti on hajonnut ja pilannut kirjan, Suuronen muistelee.

Kirjojen palautuksen ja maksamattomien laskujen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pahimmillaan ne menevät perintään. Kaupungilla on tästä erään perintäyhtiön kanssa sopimus ja perintäkulut kirjan hinnan päällä nostavat laskua entisestään. Tästä tulee aina myös merkintä luottotietoihin.

Tilalle pääsääntöisesti löydettävä täsmälleen sama kirja

Jos samanlainen kirja on saatavissa hävinneen tai rikkoutuneen tilalle, se otetaan kirjastossa vastaan. Lastenosastolla olevien kirjojen tilalle riittää usein vain joku samantyyppinen, mutta aikuistenpuolella vaaditaan sama kirja, tai rahallinen korvaus.

Kirjaston levyistä täytyy kuitenkin maksaa isompi hinta, kuin kaupasta löytyvästä samanlaisesta. Dvd- levy jonka saa kaupasta kympillä voi kirjastolle maksaa seitsemänkymppiä.

-Kaikissa äänitteissä on teostomaksut ja niille on laskettu keskimääräinen lainauskerta, jonka ne suurin piirtein kestävät. Sen perusteella on sitten hinta määritelty, Eira Suuronen selittää.

Kun tilalle pitää hankkia vinyylejä, c-kasetteja tai muuta harvinaisempaa materiaalia, kirjasto tekee yhteistyötä eri divareiden kanssa. Sieltä niitä saadaan joskus pyydystettyä, vaikka se usein melko hankalaa onkin.