Koirien libidoa yritetään rauhoittaa seksileluilla - "saattaa jopa villitä", varoittaa eläinlääkäri

Kuopiolaisliikkeessä uroskoirille tarkoitettuja keinonarttuja myydään lähes joka viikko. Palaute on ollut hyvää.

ilmiöt
Koirille tarkoitettu muovinen keinonarttu kaupan lattialla.
Karri Laihonen / Yle

Kevään näyttäessä ensi merkkejään hormonit ryhtyvät hyrräämään koko eläinkunnassa.

Koirille ja myös niiden omistajille tämä voi olla kiusallista aikaa. Kun uroskoiran tarve seksuaaliseen kanssakäymiseen on voimakkaimmillaan, siitä johtuva levottomuus, uikutus ja paikkojen repiminen voivat käydä lähes sietämättömäksi.

Yksi ratkaisu ihmisten parhaiden ystävien libidon rauhoittamiseksi on muovinen narttukoira, jonka selkään kiipeävän koiran luvataan saavan helpotusta oloonsa.

Käyttömukavuus on huomioitu

Kuopiolaisessa Erä+ -myymälässä tuotenimellä Hot Doll myytävää lelua menee kaupaksi muutamia kymmeniä kappaleita vuodessa.

- Jos koiralla on paha nylkyttämistaipumus, tällä se saa purettua hieman tunteitaan. Peräpäässä on vaihdettava kuminen säiliö jonne koira voi laskea tarpeensa, myyjä Antti Heiskanen esittelee.

Heiskasen mukaan ranskalainen design-tuote on viehättänyt useita koiranomistajia sisäsiistillä ulkonäöllään, ja onpa leluja päätynyt joskus jopa koirattomiinkin koteihin, sisustuselementiksi.

Vaikka narttujenkin juoksuaikaan liittyy omat lieveilmiönsä, niille omia seksileluja ei ole ainakaan Heiskasen tiedon mukaan vielä kehitetty.

Eläinlääkäri ei suosittelisi varauksetta

Kuopiolainen pitkän linjan eläinlääkäri Paavo Miettinen myöntää, että seksuaalisuus on suuri osa koirankin elämää, mutta on hieman epäileväinen niille suunnattujen nylkytyslelujen suhteen.

- En tiedä asiaan pidempään perehtymättä, onko siitä suoranaisesti koiralle hyötyä. Pahimmillaanhan se saattaa jopa kiihdyttää tahtia, asiantuntija arvelee.

Mihin koira ei ole tottunut, sitä se ei osaa edes kaivata.

Eläinlääkäri Paavo Miettinen

Miettinen kertoo esimerkin tapaamastaan uroskoirasta, joka eleli pääosin rauhaisaa elämää - päästyään ensimmäisen kerran nartun makuun yli kuuden vuoden ikäisenä.

- Sen jälkeen se meni sitten niin hulluksi, että se piti kastroida, Miettinen muistelee.

Tarinan opetuksena Miettinen näkee sen, että mihin koira ei ole tottunut, sitä se ei osaa edes kaivata.

Kastrointia kannattaa ainakin harkita

Kivesten poistoa Miettinen pitää täysin hyväksyttävänä toimenpiteenä, mikäli koiran libido häiritsee normaalia arkea.

- Joskus tuntuu, että ajatus häiritsee enemmän omistajaa kuin itse koiraa. Mutta kastroinnilla vältetään myös monia muita vaivoja, joita uroskoiralle voi vanhemmiten tulla. Tällaisia ovat esimerkiksi eturauhasongelmat.

Vaikka muovikoira Miettistä arveluttaakin, myöntää hän joskus vitsailleensa koirien "kunnallisesta narttupalvelusta", jossa kaikki kulmakunnan villiintyneet urokset voisivat käydä purkamassa paineitaan.

- Tämä on kuitenkin eläinten normaalia elämää. Sen kanssa täytyy vain elää.