1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pöllöt kituvat nälissään

Huono myyrätilanteen ja vahvan lumikerroksen yhdistelmä tappaa pöllöjä nälkään. Heinolan lintutarhalla hoidetaan talven kourissa riutuneita lintuja.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Myyräkantojen romahtaminen on kurittanut pöllöjä koko Suomessa. Lisäksi paksu lumikerros vaikeuttaa petolintujen saalistamista entisestään.

Heinolan Lintutarhalle on tuotu kuluvan talven aikana lukuisia huonokuntoisia pöllöjä.

Lintutarhan isäntä Olli Vuorelle pöllöjen hoitaminen on tullut tutuksi.

- Meille on tuotu 3 viirupöllöä ja 2 lehtopöllöä elävinä ja kuolleitakin on tuotu 2 viirupöllöä ja 1 helmipöllö. Viirupöllö on varsinkin paikkalintu, niitä tämä myyrätön talvi kaataa, Vuori kuvaa luonnon kovaa kiertokulkua.

Kuluva talvi kurittaa pöllöjä todella kovalla kädellä. Myyräkannat ovat todella heikkoja ja lumikerros on niin paksu, että ruuan hankinta on lähes mahdotonta.

Porsaansydän myyrän korvikkeena

Heinolan lintutarhalla hoidetaan heikkokuntoisia lintuja toipumaan takaisin luontoon. Häkkejä on peitetty pyyhkeillä, että linnuilla on oma rauha.

- Tämä viirupöllö tuli Hollolasta. Se syö ja toipuu täällä, että se voidaan keväällä palauttaa luontoon. Viirupölllö söisi normaalisti hämärässä. Niiden vaikeutena ovat olleet myös kovat pakkaset, kun saalisliha jäätyy vauhdilla ja viirupöllö on huono raatelemaan. Nyt ruokana on siansydäntä, kertoo Olli Vuori. 

Voi kokeilla myös kieritellä porsaansydäntä kissan- tai koirankarvoissa, niin että siitä tulee vähän kuin myyrän näköinen ja heittää köntin hangelle.

Myyräkanta on heikko koko maassa ja se ajaa pöllöjä ruuan perässä pihoihin, joista huonokuntoisimmat päätyvät hoitoon. Osa pöllöistä vaeltaa kauaskin ruuan perässä. Nuoret ja kokemattomat linnut selviytyvät myyräkatovuosista huonoimmin. Vanhat saattavat sinnitellä myyränkadon yli. Pöllö- ja myyräkanta seuraavat toisiaan muutamien vuosien välein.

Moni auttaisi sympaattisia pöllöjä mielellään, mutta se on vaikeaa.

- Jos pyydystää hiiriä loukulla, niin niitä voi viskoa hangelle pöllön syötäväksi. Voi kokeilla myös kieritellä porsaansydäntä kissan- tai koirankarvoissa, niin että siitä tulee vähän kuin myyrän näköinen ja heittää köntin hangelle. En takaa, että pöllö sen syö, mutta jotkut ovat oppineet syömään porsaansydäntä, kun ovat luulleet sitä myyräksi, neuvoo Olli Vuori.