1. yle.fi
  2. Uutiset

Kallioparkin räjäytykset säikäyttävät kirjastossa

Kirjaston hiljaisuus katkeaa ikkunoiden helinään ja lattian vavahteluun jalkojen alla muutaman kerran päivässä. Asiakkaiden keskuudessa parkkiluolaston louhiminen herättää hämmennystä, joskus pelkoakin.

paineaalto
Oulun pääkirjasto.
Yle

Oulun pääkirjaston arkea Torinrannassa ovat jo muutaman kuukauden ajan sävyttäneet ajoittaiset tärähdykset ja ikkunoiden helinä, jotka aiheutuvat Oulun parkkiluolaston rakentamisesta kirjaston naapurissa.

Kirjaston asiakas kertoo Yle Oululle pelästyneensä voimakasta tärinää ja ikkunoiden helinää kirjaston lainausosastolla.

Ongelma on tuttu osaston työntekijöiden keskuudessa, asiasta on pyritty myös tiedottamaan asiakkaita.

- Tietokoneiden näytöt heiluvat ja ikkunat helisevät. Kyllä se hurjalta tuntuu ja herättää ihmetystä asiakkaiden keskuudessa.

Suurempia vaurioita räjäytykset eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet, muutamia lattialle tippuneita hätäpoistumistie-kylttejä lukuun ottamatta. Viimeaikaiset räjäytykset ovatkin tuntuneet aikaisempia voimakkaammilta.

Paineaalto aiheuttaa ongelmat

Kivisydämen projekti-insinööri Jarkko Meriläinen Lemminkäinen Infrasta kuuntelee tietoja kirjaston ongelmista ihmetellen. Räjäytysten aiheuttamaa tärinää seurataan erityisillä tärinämittareilla, jotka eivät kerro viime ajoilta mitään normaalista poikkeavaa.

- Kyseessä on ollut ihan normaali räjäytys. Tärinävaikutusten pitäisi kirjastossa pienentyä, kun louhinta etenee kauemmaksi.

Lisäksi räjäytysten tärinä suuntautuu normaalisti räjäytyspaikasta eteenpäin, Meriläinen kertoo.

Kun kirjastossa on kuitenkin koettu viimeaikaiset räjäytykset aiempaa voimakkaampina, voi selittävä syy löytyäkin räjähdyksistä aiheutuvasta paineaallosta. Kirjasto kun on suoraan kohti tunnelin suuaukkoa.

- Tunnelista tulee paineaalto ja se purkautuu suoraan kirjastoa kohti.

Paineaallon voimakkuutta Kivisydämen räjäytyksissä ei mitata, sillä se on äärimmäisen hankalaa, Meriläinen kertoo.

Pian räjäytystyöt alkavat myös Oulun keskustassa Hallituskadun ja Mäkelininkadun kulmassa, jonne louhitaan Kivisydämeksi ristityn kallioluolan toinen suuaukko. Räjäytyksiä tehdään ainoastaan avolouhosvaiheessa, joten paineaallon vaikutukset jäänevät pieniksi.

Kun Kivisydämen louhinta jatkuu toiseen suuaukkoon saakka Torinrannasta, ei ikkunoiden helinä loppune pääkirjaston lainausosastolla vähään aikaan.

Lue seuraavaksi