13 toisinajattelijaa tuomittiin vankilaan Vietnamissa

Vietnamissa on tuomittu toisinajattelijoita pitkiin vankeusrangaistuksiin valtionvastaisesta toiminnasta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuomitut ovat rauhanomaisia demokratia-aktivisteja.

Ulkomaat

Vietnamissa 13 toisinajattelijaa on tuomittu vankeusrangaistuksiin valtionvastaisesta toiminnasta. Tuomittujen aktivistien joukossa on muun muassa bloginpitäjiä ja katolisen kirkon jäseniä.

Vankeustuomioiden pituudet vaihtelevat kolmesta vuodesta 13 vuoteen. Asiasta ovat puolustusasianajajan lisäksi kertoneet muun muassa useiden vastaajien sukulaiset ja muut aktivistit. Viranomaiset eivät ole tiedottaneet kaksipäiväisen oikeuskäsittelyn yksityiskohdista.

Vinhissä Keski-Vietnamissa toimivan oikeusistuimen mukaan tuomitut suunnittelivat maan hallinnon syrjäyttämistä. Oikeuden mukaan tuomituilla on yhteyksiä Yhdysvalloista käsin toimivaan Viet Tan-demokratialiikkeeseen, jota Vietnam pitää laittomana.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat paheksuneet voimakkaasti toisinajattelijoiden lähettämistä vankilaan. Järjestöjen mukaan tuomitut ovat rauhanomaisia demokratia-aktivisteja. Tuomioita pidetään viimeisimpänä esimerkkinä siitä, että kommunistisen Vietnamin hallinto pyrkii murskaamaan toisinajattelijat.

Ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi Yhdysvaltojen Vietnamin-suurlähetystö on ilmaissut olevansa tuomiosta huolissaan.

Lähteet: Reuters, AFP