1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uniturismi on matkailun uusi ilmiö

Hiljaisuus, luonto ja ääriolosuhteet ovat Lapin matkailun tuttuja valtteja, joilla pohjoiseen voitaisiin houkutella uusi matkailijaryhmä: unituristit. Lapin yliopiston kolmivuotisessa hankkeessa tutkitaan unta uudesta, sosiokulttuurisesta näkökulmasta.

Kotimaan uutiset
Telttoja metsässä
Leiriläiset yöpyvät teltoissa.Petra Puhakainen / Yle

New Sleep Order-hanke on kansainvälisesti ainutlaatuinen, sillä tämä ilmiökenttä on aiemmin jäänyt vähälle huomiolle yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa. Vuonna 2011 alkanut hanke tutkii uniturismin lisäksi esimerkiksi päiväunien merkitystä luovilla aloilla ja nukkumiseen liittyvien tuotteiden markkinoita. Lapin yliopiston tutkimuksen lähtökohtana on ajatus, että yhteiskunta nukkuu meissä.

Uniturismissa elämyksen lähteenä on uni ja nukkuminen.

Professori Anu valtonen

- Nukkuminen ei ole hankkeessamme vain biologinen, fysiologinen ja psykologinen, ikään kuin yksilön oma asia. Kysymme ja kyseenalaistamme, miksi nukkumisen tilat on järjestetty niin kuin ne ovat, miksi meille tarjotaan tietynlaisia aikamalleja siihen, milloin meidän tulee nukkua, miksi nukkuminen pitää sosiaalisesti järjestää niin kuin se järjestetään, hankkeen johtaja professori Anu Valtonen kertoo.

New Sleep Order-tutkimus on Lapin yliopiston päähanke. Yksi tutkimuksen kohteista on turismiin liittyvä unikulttuuri.

- Uniturismi on uusi, nouseva matkailutyyppi. Yhtälailla kuin on ruoka-, luonto- tai musiikkiturismia voi olla uniturismia. Siinä elämyksen lähteenä on uni ja nukkuminen, Valtonen selostaa.

Luonnossa nukkuminen Lapin uniturismin vahvuus

Lapin matkailuun liittyvät hiljaisuus ja luonto ovat hyvät lähtökohdat uniturismille.

- Maailmalta näkee, että tämä segmentti on hirveän nopeasti kasvanut ja se voi saada hyvin monenlaisia muotoja aina jännittävästä elämyksestä yksinkertaistettuun telttanukkumiseen. Lappilaisessa uniturismissa luonto on selkeästi keskiössä ja tätä luonnossa nukkumista me myös hankkeessamme tutkimme, professori Anu valtonen sanoo.

Lapissa kannattaisi tutkia muutakin nukkumiseen liittyvää kuin yöpymistilastoja.

Valtonen muistuttaa, että suosittuna matkailukohteena Lapissa kannattaisi tutkia muutakin nukkumiseen liittyvää kuin yöpymistilastoja.

- Lappiin tulevien matkailijoiden ryhmästä löytyy monen tyyppisiä yöpyjiä. Toiset hakevat retriittityyppisesti rauhoittumista. Osa taas on hyvin elämyshakuisia ja heillä pointtina on nimenomaan tulla nukkumaan erityiseen paikkaan, kauas pois, extremeolosuhteisiin. Mutta kuten sanoin, tämä on uusi ja vähän tutkittu segmentti, eikä meillä ole tilastoja kauheasti käytettävissä.

Hyvä uni osaksi hyvinvointia

Unituristi hakee elämyksensä siis levosta ja rentoutumisesta, ei niinkään aktiviteeteistä. Lepo ja nukkumiseen keskittyvät palvelut ovat nouseva trendi maailmalla.

Yhdysvaltojen kulutusennusteiden mukaan uneen, lepoon ja nukkumiseen liittyvät palvelut ovat sijalla kaksi.

- Esimerkiksi Yhdysvaltojen kulutusennusteiden mukaan uneen, lepoon ja nukkumiseen liittyvät palvelut ovat sijalla kaksi tulevaisuuden kulutuksen kohteina.

Professori Anu Valtosen mukaan ilmiöön liittyvät leppoistaminen, hyvinvointi ja terveyden ylläpito. Hyvä uni ja lepo tulevat nyt tiedostaen hyvän ruokavalion ja kuntoilun jatkoksi ja niitä täydentämään.

Valtosen mukaan nukkumiseen liittyvät palvelut ja elämykset ovat nopeasti kasvava ala.

- Tarjolla on esimerkiksi maaseutuympäristöön tuotteistettuja palveluja, kuten heinäladossa nukkuminen. Lisäksi suosiota nostaa ekoluksuscamping, jossa voi nukkua vaikkapa laavulla, mutta silti on kaikki mukavuudet.

Lapin yliopiston New Sleep Order-tutkimus toimii käynnistyshankkeena laajemmalle tutkimukselle. Valtosen mukaan nyt haetaan lisärahoitusta. Yhteistyötä on rakennettu esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa.

- Lähdemme tutkimaan unen ja levon tärkeyttä armeijan sotilaskoulutuksen ja -johtamisen näkökulmasta, Valtonen kertoo.

Lue seuraavaksi