Vapaavuori: ”On se nyt ihme, jos ei löydy paikkoja tuulivoimaloille”

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää Suomea sen verran isona maana, että hyödynnettäviä turvesoita ja sopivia paikkoja tuulivoimaloille varmasti löytyy.

Hyväntuulinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) rupatteli kuopiolaisten kanssa kauppakeskus Minnassa. Kuva: Karri Laihonen / Yle Savo

Kuopion energian kaukolämpöverkko täyttää tänään 50 vuotta. Puoli vuosisataa toiminutta lämmönjakelujärjestelmää kunnioittaa läsnäolollaan myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Kaukolämpöverkon juhlien ohessa vihitään tänään käyttöön uusi bioenergiaa hyödyntävä Haapaniemi 3 –biovoimalaitos. Kuopioon vierailulle saapunut ministeri antaa hyvän arvosanan uudelle voimalaitokselle:

- Haapaniemi 3 sopii loistavasti suomalaiseen energiapalettiin. Suomessa on yksi maailman parhaista kaukolämpöverkoista. Tämä laitos on erinomainen sekä ilmaston että kotimaisuus-asteen puolesta, sanoo Vapaavuori.

Turve on hyvä tukielementti energiantuotannossa

Haapaniemi 3:ssa käytetään kotimaisista biopohjaisista polttoaineista turvetta ja puuta. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori näkee turpeen hyvänä vaihtoehtona suomalaisessa energiapaletissa.

- Turpeen kanssa pitää olla tarkkana. Kaikista soista ei toki voi nostaa, mutta kyllä meillä on tässä isossa maassa sellaisia soita, jotka soveltuvat turvetuotantoon. Turve on hyvä tukielementti sellaisissa tuotantolaitoksissa, jossa pääenergian lähde on puu.

Suomi on niin iso ja suomalaisia niin vähän, että on se ihme, jos ei löydy sopivia paikkoja tuulivoimaloille

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori

Elinkeinoministerin mielestä pitää asteittain siirtyä sellaiseen energialähteiden suhteeseen, jossa puupohjaisten polttoaineiden osuus on suurempi.

"Tuulivoimaloilla merkittävä rooli"

Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa bio- ja puupohjaisella energiantuotannolla on isompi osuus kuin tuulivoimaloilla. Jan Vapaavuori kuitenkin korostaa, että myös tuulivoima on keskeinen osa suomalaista energiapalettia.

- Kaikki uusiutuvat energiamuodot ovat sekä valtiovallan suojeluksessa että ylipäänsä edistyksellisen ilmastopolitiikan kannalta tärkeitä. Jokaisen energiamuodon kohdalla pitää silti miettiä, mikä on järkevä panostus - tuotto-suhde ja kuinka paljon verorahoja kunkin kohdalla käytetään. Toivottavasti jatkossa hyödynnetään paremmin myös aurinkoenergiaa.

Elinkeinoministerin mukaan parhaillaan selvitetään, että ovatko tuulivoimaloiden melu- ja maisemahaittoja ehkäisevät rakennus- ja suunnittelumääräykset ajan tasalla.

- Vielä on joitain esteitä, jotka pitää raivata, että saadaan tarpeeksi tuulivoimaa pystyyn. Suomi on niin iso maa, että kyllä täältä pitää löytyä sellaisia paikkoja, johon tuulivoima fiksusti sopii. Kun näin isossa maassa on näin vähän ihmisiä, niin on se nyt ihme, jos ei löydy tuulivoimaloille sopivia paikkoja.