Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uimaan

Uinnin alkeiskurssit aikuisille vetävät hyvin osallistujia Oulussa. Ryhmät ovat olleet täynnä jo useamman vuoden ajan. Ensimmäinen askel on laittaa kasvot veteen.

Kotimaa
Uimari uimahallissa.
Yle

Uintiseura Oulun Lohien uimaopettaja Vilma Haarala suosittelee uimakoulua myös aikuisille. Tekniikka paranee ja uimaharrastuksesta nauttii entistä enemmän kun lajin hienoudet omaksuu kunnolla.

- Kynnys aloittaa uintiharrastus aikuisiällä on madaltunut. Aloittelijoille tarkoitetut ryhmät ovat kasvaneet. Alkeiskurssit kiinnostavat parikymppisistä aina eläkeläisiin saakka, kertoo Haarala.

Aloittelijoiden taidot vaihtelevat suuresti.

- Osalla taidot ovat unohtuneet, toiset eivät ole uineet koskaan ja vesipelkoisiakin löytyy edelleen, Haarala jatkaa.

Aikuisten uimakurssilla käydään läpi perusteet. Aluksi opetellaan kellumaan ja pääsemään veden alle. Näiden taitojen myötä opetellaan liikkumaan vedessä. Uimaopettaja Haaralan mukaan uinnin opetteleminen aikuisiällä tuo haasteita.

- Uimisen aloittamiseen voi liittyä traumoja, kuten lapsena sattunut ikävä kokemus. Tosin jos aikuisena haluaa uimakouluun, on motivaatio oppia uutta varmasti kohdallaan, kertoo Vilma Haarala.

Jatko- ja tekniikkakurssit kiinnostavat 

Osa haluaa myös parantaa uintitaitoaan. Esimerkiksi poliisikoulun pääsykokeissa vaaditaan hyvä uintitaito ja silloin taitojen parantaminen onnistuu tekniikkakurseilla. Kursseilla hiotaan tekniikka kunnolliseksi ja uintimatkat pidentyvät. Alkeiskurssilla tavoitteena on oppia uimaan 25 metrin matka. Jatkokurssin päätteeksi uintimatka voi olla jo kilometri.

Kursseilla uimasuoritus kuvataan kameralla ja käydään läpi tekniikkaa. Oikean uintitekniikan opetteleminen helpottaa matkantekoa.

- Väärä uintitekniikka rintauinnissa rasittaa polvia. Selkäuinti auttaa selkävaivaisia ja se on lajina helppo. Voi hengittää helpommin, koska kasvot ovat veden pinnan yllä koko ajan. Harva selkäuintia osaa, mutta sitten kun se oppii, se on mukava laji, Vilma Haarala innostaa.

Rintauinnissa suurin vika tekniikan suhteen on se, että pää on veden yläpuolella koko ajan. Niska kipeytyy helposti. Tekniikkaurssilta löytyy apu niskakipuihin.

- Kasvot pitää laittaa veteen rintauinnissa. Pää käy välillä pinnalla vain hengittämisen takia. Monilla kasvojen laittaminen veteen onkin se suurin ongelma, Haarala toteaa.

Uimakouluissa kasvojen veteenlaittaminen opetellaan alkajaisiksi ja sitä kautta uintinautinto kasvaa, Haarala lupaa.

Aikuisten maksullusia uintikursseja järjestää Oulussa ainakin Oulun Lohet, Oulun Uinti ja kaupunki.