1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Vuonna 85 -elokuvan voivat katsoa muutkin suomalaiset – siinä ei puhuta mansea

Mansen murre ei kuulu Timo Koivusalon ohjaamassa elokuvassa Vuonna 85. Murre poistettiin, jotta turkulaisetkin ymmärtäisivät mistä elokuvassa on kyse.

viihde
Vuonna -85 elokuvan päänäyttelijät Malla Malmivaara ja Reino Nordin.
-Elokuva oli huima nostalgiamatka meidän omien vanhempiemme nuoruuteen. Tosin käynti siellä riitti, sanovat Vuonna -85 elokuvan päänäyttelijät Malla Malmivaara ja Reino Nordin.Miki Wallenius / Yle

Kohta ensi-iltaan tuleva Vuonna 85 -elokuva on alkuvuoden odotetuin kotimainen. Elokuva on kuvattu Tampereella ja siinä on paljon kaupungista ponnistaneita tähtiä sekä paikallisia nähtävyyksiä.

Siksi katsojille voikin olla yllätys, ettei elokuvassa kuule maankuulua Tampereen murretta. Murteen poisjättäminen oli tietoinen valinta.

Pääroolia Tommi Turmiolaa näyttelevä Reino Nordin sanoo tosin tehneensä ohi käsikirjoituksen pieniä myönnytyksiä Tampereen seudulle.

- Tein sellaisia omia lisäyksiä kuin "mikä sä kuvittelet olevas, joku pimeyden ruhtinas? Prinssi ja puoli Pirkanmaata?"

Nordinin mukaan tiimi mietti, pitäisikö Tampereella kuvatussa elokuvassa puhua "räleesti" mansen murretta, mutta ohjaaja Timo Koivusalon päätös oli, että ei.

- Timo oli varmasti oikeassa. Elokuvaa ei voisi katsoa kukaan muu, jossa siinä väännettäisiin ihan järjettömästi mansea. Silloin kukaan muu ei halua nähdä sitä kuin tamperelaiset.

Karoliinan osaa näyttelevä Malla Malmivaara vakuuttaa, että mansen murre ei olisi ollut hänelle mikään ongelma valkokankaalla.

- Olisin muuttanut Tampereelle hetkeksi, mutta helposti siihen murteeseen sillloin sekoittuisi muitakin. Roolihahmoni oli junantuoma ja itselläni on keskisuomitausta, Malmivaara nauraa.

Elokuva ei säästele viinanjuonnissa

Näyttelijäkaksikolle Vuonna 85 -elokuvan teko on huima nostagiatrippi omien vanhempien maailmaan. Reino Nordin ja Malla Malmivaara olivat tuohon aikaan 3- ja 2-vuotiaita.

- Se oli hyppy vanhempien nuoruuteen. Meidän faijalla oli samanlainen kampaus kuin roolihahmollani Tommi Turmiolalla.

- Ja mun äidillä oli samanlainen pitkä villakangastakki kuin minulla on elokuvassa, Malmivaara säestää.

Elokuvassa juodaan paljon viinaa, josta ennakkoon elokuvan nähneet ovat ehtineet antaa jo palautettakin. Nordinin mielestä viinaa ei voitu välttää.

- Jos teet suomalaisen elokuvan 80-luvusta, jossa ei läträtä viinaa, niin sitten se ei kerro Suomesta.Alkoholin kulutus tuskin on laskenut tänä päivänä.

Heikki Silvennoisella parhaat levottomat jutut

Elokuvassa on mukana iso liuta kotimaisia nimiä näyttelemässä, kuten Mikko Nousiainen, Heikki Silvennoinen, Tapio Liinoja, Jari Salmi ja koko Eppu Normaali -yhtye.

- Kuvauksissa ja kuvauksien ulkopuolella oli kyllä levotonta. Siitä piti huolta Heikki Silvennoinen. Häneltä eivat tarinat ja jutut loppuneet, Malmivaara kiittelee ja pitää ainutlaatuisena tilaisuutena nuorelle näyttelijälle päästä mukaan isojen starojen filmiin.

Reino Nordinille jäi muistoksi Vuonna 85 -elokuvan kuvauksista Susijousi. Se syntyi näyttelijöiden oheistyönä Tampereen Lokomolla tehdyistä kuvauksista. Kukaan ei osannut hitsata.

- Susijousi on metallineliöputki, johon on liitetty toinen putki ja iso jousi sekä paljon hitsausräkää. Se on taattua Kummeli-laatua, Nordin ylistää muistoesinettään ja toivoo sen lähivuosikymmeninä löytävän tiensä vielä Kiasmaan.

Vuonna 85 saa ensi-iltansa valkokankailla 25. tammikuuta. Elokuvassa kuullaan runsaasti Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan musiikkia. Elokuvaa varten tehtiin erillinen käsikirjoitus, mutta se pohjautuu Tampereen Työväenteatterin menestysmusikaaliin, joka keräsi yli 250 000 katsojaa.

Lue seuraavaksi