Loviisan ydinvoimalan vuosi oli vain "tyydyttävä"

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen omat tavoitteet tuotannon ja turvallisuuden suhteen olivat suuremmat, kuin mihin lopulta päästiin. Riesana olivat pikasulut ja turvallisuuspoikkeamat.

Kuva: Yle

Loviisan voimalaitoksen johtaja Satu Katajala ei ole täysin tyytyväinen viime vuoden tulokseen.

- Meidän omasta katsantokannasta viime vuosi oli tyydyttävä, koska meillä itsellämme oli paljon kovemmat tavoitteet niin tuotannon kuin turvallisuuden suhteen. Tietysti jos meidän käyttökertoimia katsotaan kansainvälisellä tasolla, me saavutimme 87,4 prosenttia ja se on hyvä tulos.

Tulokseen vaikuttaa myös se, että Loviisan molempien yksiköiden nimellistä tehoa nostettiin vuoden alussa 510:stä 520:een megawattiin.

Käytännössä Loviisassa tuotettiin viime vuonna sähköä yhteensä 7,6 terawattituntia, kun luku yleensä on ollut yli 8 terawattituntia.

Pikasulkuja ja turvallisuuspoikkeamia

Erityisesti voimalaitosta rasittivat pitkän vuosihuollon lisäksi suunnittelemattomat tuotantokatkokset sekä edellisvuosia suurempi määrä turvallisuuspoikkeamia.

- Meillähän oli kaksi pikasulkua, tuotantopoikkeamaa Loviisa 2:lla Loviisa 1:n vuosihuollon yhteydessä ja sitten ne turvallisuuspoikkeamat, mitä meillä oli, olkoonkin, että ne olivat pieniä eikä niistä ollut vaaraa kenellekään, ei ihmisille, ei ympäristölle, ei laitokselle, mutta silti ne ovat asioita, joista me emme ole tyytyväisiä, Katajala painottaa.

Katajalan mukaan ongelmien syitä on selvitetty ja tapahtumia analysoitu ja niistä on tarkoitus ottaa opiksi.

Vuonna 2013 ei suuria muutoksia

Alkanut vuosi tulee olemaan Loviisan voimalaitoksella rauhallinen.

- Meillä on lyhyet vuosihuollot eli ei mitään merkittäviä suuria muutoksia. Tulevaisuuden haasteet ovat vasta vuosina 2015 - 2017, joihin on nyt välttämätöntä tehdä se pohjatyö, jotta ne asennukset ovat sitten mahdollisia.

Tänä vuonna on tarkoitus aloittaa muun muassa ilmajäähdytystornien lopullinen suunnittelu. Alustavat suunnitelmat ovat tällä hetkellä Säteilyturvakeskuksen käsittelyssä.

Lisäksi jatketaan selvityksiä siitä, miten voimalaitoksella tullaan jatkossa varautumaan meriveden kohoamiseen.