Tutkimus: Kevytjuomilla yhteys masennukseen?

Kevytlimonadeja neljä tölkkiä tai lasillista päivittäin juovien masennusriski oli kolmanneksen muita suurempi. Kahvinjuonti sen sijaan pienensi riskiä sairastua masennukseen.

terveys

Yhdysvaltalainen tutkimus on löytänyt mahdollisen yhteyden kevytjuomien ja masennuksen välillä. Yli 250 000 ihmisen tietoihin perehtynyt tutkimus on saanut asiantuntijat pohtimaan, voiko kevytjuomilla olla yhteyttä masennukseen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tutkimus paljasti, että masennus oli yleisempää niillä, jotka nauttivat usein keinotekoisesti makeutettuja juomia. American Academy of Neurologyn vuosikokouksessa maaliskuussa esiteltävä tutkimus ei kuitenkaan etsinyt syytä tälle yhteydelle.

Kahvinjuonti puolestaan viittasi vähäisempään masennusriskiin, 10-vuotinen tutkimus osoitti. Neljä kuppia kahvia päivittäin juovilla oli 10 prosenttia alhaisempi riski sairastua masennukseen verrattuna niihin, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan.

Sen sijaan kevytlimonadeja tai keinotekoisesti makeutettuja mehuja neljä tölkkiä tai lasillista päivittäin juovien masennusriski oli kolmanneksen muita suurempi.

Asiassa on kuitenkin yhä paljon tutkittavaa. 50 - 90-vuotiaiden yhdysvaltalaisten keskuudessa tehtyä tutkimusta ei välttämättä voida suoraan yhdistää muihin maihin tai ikäryhmiin. BBC:n haastattelema ravitsemusasiantuntija muistuttaa myös, että tutkimuksessa on löytynyt vain mahdollinen linkki - ei syy-seuraus-yhteyttä - kevytjuomien ja masennuksen välillä.

Eri makeutusaineiden, kuten aspartaamin, terveellisyyttä on myös tutkittu laajalti jo vuosikymmenien ajan ja viranomaiset eri maissa ovat hyväksyneet niiden käytön tietyissä rajoissa.