1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Huippulaboratoriosta haetaan urheilumenestystä

Jyväskylän seudun urheiluosaaminen yhdistetään uudessa huippulaboratoriossa. Mukana ovat yliopisto, ammattikorkeakoulu ja KIHU eli Kilpa- ja huippu-urheilun Tutkimuskeskus.

urheilu
Norja ja Ruotsi menevät huippu-urheilussa metrikaupalla Suomen edellä.

Jyväskylän seudulla oleva monitieteellinen osaaminen kilpa-ja huippu-urheilusta on yhdistetty uuteen huippulabaratorio-hankkeeseen. Viime kesänä alkaneessa hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, Ammattikorkeakoulu sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu.

Tavoitteena on koota eri tahojen tietämys yhteen ja entistä paremmin palvella huippu-urheilun ja tavallisten liikkujien tarpeita. Yhtenä osana on nykyaikaisten testauslaitteiden ja menetelmien hankkiminen ja kehittäminen. sanoo projektipäällikkö Esa Hynynen Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihusta.

- Ensimmäisiä hankintoja on saatu tehtyä. Jos ajatellaan, että me ollaan oltu aika pitkään jäljessä naapureita vaikkapa tuolla hiihtopuolella testauksessa. Norja, Ruotsi ja Keski-Euroopan maissa ja Amerikassakin on testattu rullasuksilla hiihtäen hiihtäjät . Nyt on ensimmäistä kertaa Suomessa niin iso juoksumatto, jossa tää asia onnistuu.

Sen ympärille ryhdytään rakentamaan myös tällaista liikeanalyysijärjestelmää eli siellä on hankintoja käynnissä, kertoo Hynynen

Myös kuntoilijat mukana

Uusi huippulaboratorio ei ole tarkoitettu pelkästään kilpaurheilun tuesti, sanoo Hynynen.

- Siellä on muun muassa rekrytoitu 40 kestävyyskuntoilijaa, joille lähdetään rakentamaan kestävyyskuntokoulua ja katsomaan, miten sellainen parhaiten palvelee tavallista liikkujaa. Toisaalta kunnon kehittyminen on sen verran yleinen ilmiö. että samat periaatteet varmasti toimii sohvaperunasta sinne huippu-urheilijaan, Pikkasen erilaisista numeroista puhutaan vaan, sanoo Hynynen.

Lue seuraavaksi