1. yle.fi
  2. Uutiset

Koivusalo: Vuonna 85 on ylistys iloiselle Tampereelle

Timo Koivusalo kuvailee Vuonna 85 -elokuvaa iloiseksi viihdepaketiksi, jota kannattelevat karismaattiset näyttelijäsuoritukset ja osaksi suomalaista mielenmaisemaa vuosien saatossa muuttunut musiikki.

viihde
Vuonna -85 -elokuva
Artista Filmi Oy

Ohjaaja Timo Koivusalon uusin lempilapsi kantaa nimeä Vuonna 85. Elokuva on miehen mukaan iloisen kaupungin ylistys.

- Kyllä Manse on sellainen paikka, että täältä olisi hyvin vaikea tehdä synkkää pätkää. Meidän elokuvamme on iloinen, hauska ja viihdyttävä teos, jossa soi erinomainen musiikki.

Tampere on Koivusalolle tuttu kaupunki, jossa hän on töiden merkeissä viettänyt aikaa 90-luvun alkupuolelta lähtien.

- Kaupunki on tullut tutuksi, ja kuvauspaikkojen löytäminen oli helppoa. Kyllähän tällaisessa elokuvassa pitää olla Pyynikit ja Tammelantorit ja muut. Haaste oli siinä, ettemme voineet mennä noin vain kuvaamaan, vaan ensin piti miettiä miten esittää vuotta 1985.

Elokuva ei matki teatteriesitystä

Elokuvan juuret ovat Tampereen Työväen Teatterin samannimisessä, ennätyspitkään ja ennätyssuurille yleisöille pyörineessä musikaalissa.

Oli hauska tehdä filmiä, jota itsekin haluaisi mennä katsomaan.

Timo Koivusalo

Elokuvan takaa löytyy sama käsikirjoittajaryhmä, joka kirjoitti myös musikaalin. Kolmikko Riku Suokas, Heikki Vihinen ja Heikki Syrjä laajensi elokuvaversion tarinaa niin, että tällä kertaa tapahtumat liikkuvat pelkän Tampereen sijasta pitkin Suomea ja aina Tukholmassa asti.

- Elokuva ja teatteri ovat kaksi eri taiteenlajia, ja niihin pitää ottaa eri lähestymistapa. Teatteriesityksen ohjannut Riku Suokas oli itseoikeutetusti myös elokuvan toinen ohjaaja, ja hänen kanssaan sovittiin, että nyt toimitaan elokuvan ehdoilla. Oli hauska tehdä filmiä, jota itsekin haluaisi mennä katsomaan, puhtaasti hyväntuulista viihdettä, Koivusalo pohtii.

Hittibiiseille vielä yksi uusi elämä

Vuonna 85 -elokuva ei ole musikaali, vaikka musiikki kuljettaa tarinaa siinä missä käsikirjoituskin. Laulujen sanat kertovat tarinaa, mutta hahmot eivät laula vaan musiikki tulee ääniraidalta.

Elokuva tallentaa osaltaan myös manserock-ilmiön.

Musiikki on tässä elokuvassa kuin virtuaalinen lavaste.

Timo Koivusalo

- Hienoa, että musiikki saa tätä kautta vielä toisenkinlaisen elämän, nyt valkokankaalla. Nämä laulut olisivat aivan hyvin voineet jäädä vain oman aikansa ilmiöiksi, mutta jostain syystä ne ovat muuttuneet osaksi suomalaista mielenmaisemaa. Sillä tavoin musiikki on tässä elokuvassa kuin virtuaalinen lavaste.

Timo Koivusalo on erityisen iloinen elokuvantekoon mukaan lähteneestä tähtikaartista. Tunnettujen näyttelijöiden lisäksi mukana ovat muun muassa Pate Mustajärvi ja koko Eppu Normaali -yhtye.

- Martti Syrjä bändeineen tekee huikean cameoroolin ruotsinlaivatyyppisen orkesterin hahmossa, ohjaaja hekottelee.

Suuri rakkaustarina

Timo Koivusalo painottaa moneen kertaan, että tarina on kevyt ja viihteellinen. Eteenpäin se kulkee vahvojen näyttelijöiden ja heidän karismansa ehdoilla.

Olisinpa itse näyttänyt noin raikkaalta vuonna 1985!

Timo Koivusalo

- Olen hyvin ylpeä pääparistani Reino Nordinista ja Malla Malmivaarasta. Tämä on suuri rakkaustarina, ja he tekevät hienot ja vilpittömät roolisuoritukset. Olisinpa itse näyttänyt noin raikkaalta vuonna 1985!

Lue seuraavaksi