1. yle.fi
  2. Uutiset

Kone ohitti ihmisen puhujan tunnistamisessa

Suomalaiset tutkijat puurtavat koneellisen puhujantunnistuksen kehittämisessä. Puhujan tunnistavia sovelluksia saatetaan tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi pankkiasioijan henkilöllisyyden varmentamiseen.

tiede
Äänikäyrää kuvaava grafiikka.
Yle

Kone alkaa tänä päivänä tunnistaa puhujan jo luotettavammin kuin ihminen. Tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä vielä esimerkiksi kymmenen vuotta sitten ihmiskorva tunnisti puhujia tarkemmin kuin kone etenkin meluisissa ympäristössä. Mikäli puhuja on kuuntelijalle ennalta tuttu, ihminen voi tunnistaa puhujan tarkasti, mutta alan uusimmat tekniset menetelmät menevät jo keskivertokuuntelijan edelle.

Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa työskentelee Suomen ainoa koneellisen puhujantunnistuksen menetelmiä kehittävä tutkijaryhmä.

- Meillä tutkitaan muun muassa taustamelun sietämistä puhujantunnistuksessa sekä sitä, millaisia piirteitä puhesignaalista voidaan laskea, tutkijatohtori Tomi Kinnunen kertoo.

Puhujan koneellisen tunnistamiseen tarkoitetut sovellukset ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti. Juuri taustamelun häivyttäminen on edelleen yksi suurimmista alan ongelmista.

Mietitään vaikka pankkiasiakkaan etätunnistautumista puhelimen välityksellä.

Tomi Kinnunen

Sen lisäksi tutkijat selvittävät sitä, millä keinoilla nauhoitettu puhe pystytään erottamaan aidosta puheesta. Se on tärkeää, sillä yksi este puhujantunnistuksen yleistymiselle esimerkiksi henkilöllisyyden varmentamisessa on menetelmän alttius huijauksille. Vielä ei ole pystytty löytämään pomminvarmaa ratkaisua nauhoitteiden seulomiseen.

Pitkä perinne rikosten selvittämisessä

Koneellinen puhujantunnistus perustuu tutkijatohtori Tomi Kinnusen mukaan lähinnä äänen värin analysoimiseen. Puhesignaalista irrotetaan lyhyitä pätkiä ja niistä lasketaan parametrejä, joiden ajatellaan kuvastavan ääntöväylän muotoja. Puheessa toistuvia piirteitä verrataan muihin esimerkkeihin.

Kinnunen kertoo, että menetelmillä on pitkät perinteet rikosten selvittämisen apuvälineenä. Tekniikan avulla voidaan pyrkiä selvittämään, kuka onkaan äänessä esimerkiksi johonkin rikosepäilyyn liittyvällä puhelinnauhoitteella. Sen sijaan ihmisten arkipäivässä puhujantunnistus ei näy – ainakaan vielä.

- Se voi olla arkea eri henkilövarmennusmenetelmissä, jos mietitään vaikka pankkiasiakkaan etätunnistautumista puhelimen välityksellä. Puhujantunnistus voi olla esimerkiksi sormenjälkiskannerille edullinen vaihtoehto, Kinnunen sanoo.

Lisäksi puhujavarmennusta voi käyttää lisävarmenteena perinteisten tunnistustekniikoiden ohella.

Kinnusen mukaan monet yritykset valmistavat jo nyt etätunnistautumiseen käytettäviä erikoissovelluksia, jotka pohjautuvat puhujantunnistukseen. Tutkijatohtorin mukaan menetelmän yleistyminen jokapäiväiseksi tekniikaksi lähivuosina voi kuitenkin olla turhan rohkea ennuste.

Lue seuraavaksi