Kunnat etsivät uutta sapluunaa työttömyyden nujertamiseksi

Pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi etsitään parhaillaan uusia keinoja eri puolella Suomea. Kolme vuotta kestävän kokeilun on aloittanut parikymmentä hanketta, joissa on mukana noin 60 kuntaa. Pohjois-Karjalassa työllistämiseen etsitään uusia malleja Lieksassa sekä Joensuun ja Outokummun yhteisessä hankkeessa.

Kotimaa
Naiset keskustelevat tietokoneen ääressä.
Ari Haimakainen / Yle

Työllisyyden kuntakokeilu on käynnistynyt myös esimerkiksi Turussa, Kemissä, Tampereella, Espoossa, Mikkelissä, Rovaniemellä ja Raahessa sekä Haminassa ja Kotkassa.

Kokeilun piirissä onkin noin puolet maamme pitkäaikaistyöttömistä. Yksi heistä on outokumpulainen Terttu Mononen, jolla oli keskiviikkona ensimmäinen tapaaminen koulutus- ja työhönvalmentajansa kanssa. Mononen etsii ensisijaisesti toimistosihteerin töitä.

Tutustumiskäynti Kyykerin kylätalolla Outokummussa valmentajan pakeilla oli rohkaiseva. Mononen uskoo, että kokeilussa mukana olo auttaa työn löytämisessä.

- Työllistyminen on ihan ensisijainen tavoite ja toive. Heti kun näin lehdessä tästä kuntakokeilusta, ja sen että oli myönnetty siihen määrärahat, niin mie laitoin työvoimatoimistoon sähköpostin, että mie halluun tuonne. Josta tästä nyt jotain tulis.

Työllistyminen on ihan ensisijainen tavoite ja toive.

Terttu Mononen

Outokummussa kuntakokeilun asiakkaaksi pääsevät kaikki kaupungin noin 100 pitkäaikaistyötöntä, joita valmentaja motivoi, kannustaa ja tsemppaa. Koulutus- ja työhönvalmentaja Anna Maria Hynninen kertoo, että ykköstavoite on löytää töitä.

- Miun työhön kuuluu tietysti se, että mie verkostoja hyödyntäen kuulostelen ja etsin ihan oikeita työpaikkoja.

Kokeilussa vastuu on kunnilla

Kokeilussa työllisyydenhoidon päävastuu on kunnilla. Valmista sapluunaa ei ole. Tarkoituksena on löytää malli, jolla kunnat voisivat ottaa pitkäaikaistyöttömyyden hoitaakseen.

Kunnilla on erilaisia ratkaisuja, joita nyt testataan. Tavoitteena on seuloa niistä malli, joka käy koko Suomeen.

Joensuun ja Outukummun kokeilussa on erityisesti huomioitu moniammatillinen yhteistyö, jotta asiat etenevät ilman hidastavaa byrokratiaa. Työhönottovalmentajan lisäksi käytettävissä ovat esimerkiksi sosiaalihuolto- ja terveyspalvelut.

Nopeampi paluu työpolulle

Työllisyyskoordinaattori Merja Pääkkönen sanoo, että työn syrjästä on saatava kiinni entistä nopeammin.

Etsittäis oikeat ihmiset oikeisiin töihin.

Merja Pääkkönen

- Tarkoitus on, että asiakkaalle etsitään polkuja sieltä työttömyydestä kohti avoimia työmarkkinoita ja että tämä poluttaminen tapahtuisi nopeammin kuin aikaisemmin. Tähtäimenä ovat nimen omaan avoimet työmarkkinat ja yritykset. Etsittäis oikeat ihmiset oikeisiin töihin.

Joensuulaisia yli vuoden työttömänä olleita on noin 1 300. Heistä kuntakokeilun asiakkaaksi pääsee 800.

Työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa hallituskauden mittaisen kokeilun hankkeita vuosittain yhteensä 20 miljoonalla eurolla.