Romaneja syrjitään Euroopassa eniten

Syrjinnästä tehtävien tutkimusten keskiarvot voivat myös peittää alleen tiettyjen ryhmien muita pahemman syrjinnän. EU-maissa tehdyn tutkimuksen mukaan pahiten syrjintää kokevat romanit, mutta maakohtaiset erot näkyvät selvästi

Ulkomaat
Vuonna 2008 EU-MIDIS -tutkimuksessa unionin maiden eri ryhmiä edustavilta maahanmuuttajilta kysyttiin, ovatko he kokeneet syrjintää viimeisen vuoden aikana. Eniten syrjintäkokemuksia oli Tshekin romaneilla, 64 prosenttia heistä kertoi syrjinnästä.
Yle Uutisgrafiikka

Euroopan perusoikeusvirasto vertaili vuonna 2008 eri maahanmuuttajaryhmien syrjintäkokemuksia. EU-MIDIS–tutkimuksessa kysyttiin merkittävien maahanmuuttajaryhmien edustajilta, onko vähemmistöjen edustajilla kokemuksia syrjinnästä viimeisen vuoden ajalta työssä, julkisissa palveluissa tai yksityisissä palveluissa.

Vaikeinta näyttää olevan Euroopan romaneilla. Yli puolet Tsekissä, Unkarissa, Puolassa, ja Kreikassa olevista romaneista kertoi haastattelussa syrjintäkokemuksia viimeisen vuoden ajalta.

Myös lähes puolet Suomessa tai Tanskassa asuvista somaleista kertoi syrjinnästä. Suunnilleen yhtä suurella osalla Portugalin brasilialaisista oli kokemuksia syrjinnästä.

Somalit ovat maahanmuuttajilta kysyttäessä Suomen syrjityin ryhmä, seuraavana listalla ovat venäläiset. Muita ryhmiä Suomesta ei tutkimukseen valittu.