Hyppää sisältöön

Yritysjohtajat ja USA haluavat Britannian pysyvän EU:ssa

Britannian ero unionista vahingoittaisi suuresti maan yrityksiä. Yhdysvallat haluaa Britannian äänen kuuluvan jatkossakin voimakkaana EU:ssa.

Kuva: Yle/ Uutisgrafiikka

Joukko yritysjohtajia ja Yhdysvallat ovat varoittaneet Britannian pääministeriin David Cameronia mahdollisuudesta, että Britannia eroaisi EU:sta.

Kymmenen yritysjohtajaa julkaisi keskiviikkona Financial Times -talouslehdessä kirjeen, jossa he varoittavat Cameronin lupauksen neuvotella maan EU-jäsenyysehdot uusiksi ja järjestää asiasta kansanäänestys, aiheuttavan taloutta vahingoittavaa epävarmuutta ja saattavan johtaa Britannian eroon EU:sta.

Kirjeen allekirjoittajat, muun muassa Virgin Groupin Richard Branson ja Lontoon pörssin Chris Gibson-Smith, varoittavat eron toteutuessaan vahingoittavan suuresti Britannian yrityksiä.

Yritysjohtajat muistuttavat EU-jäsenyyden takaavan pääsyn yhteismarkkinoille, päästävän Britannian vaikuttamaan finanssipolitiikan muotoiluun ja tarjoavan tukea infrastruktuurin rakentamiseen.

Myös Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona haluavansa, että Britannia pysyy EU:ssa ja vaikuttaa voimakkaasti sen kantoihin. Euroopasta ja Euraasiasta vastaavan Yhdysvaltain apulaiministerin Philip Gordonin mukaan USA haluaa Britannian käyttävän unionissa "vahvaa ääntä".