Rooman läheltä löytyi odottamaton taideaarre

Uima-altaan pohjalle suistuneet patsaat kuvittavat surusta kivettyneen Nioben myyttiä, jonka Ovidius kirjoitti talteen 2 000 vuotta sitten.

kulttuuri

Rooman läheltä Italiasta on löydetty seitsemän patsasta, jotka esittävät roomalaisrunoilija Ovidiuksen teoksen hahmoja. Patsaat paljastuivat arkeologisissa kaivauksissa 2 000 vuoden takaisen huvilan raunioista, uima-altaan pohjalta.

Arkeologi Elena Calandran mukaan tutkijat tiesivät, että Valerio Messalan alueella oli asunut rikas roomalaiskenraali, joka oli Ovidiuksen mesenaatti. Odottamattoman suuri taideaarre löytyi alueen koekaivauksissa.

Patsaat ovat pari metriä korkeita, ja niiden arvellaan suistuneen uima-altaaseen maanjäristyksessä.

Vasta tarkka ajoitus kertoo lisää

Hahmot ovat peräisin Nioben myytistä. Niobe sai 14 lasta ja kehuskeli katraallaan hedelmällisyyden jumalattarelle Letolle, jolla oli vain kaksi jälkeläistä. Leto suuttui ja yllytti poikansa tappamaan Nioben lapset. Murheen murtamana Niobe pakeni vuorille, jossa hän jäi kivettyneenä vuodattamaan ikuisesti kyyneleitä.

Ovidius tallensi myytin Metamorfooseja-kirjaansa. Tutkijoita kiinnostaa nyt, kumpi oli esikuva: Metamorfooseja patsaille vai patsaat Ovidiukselle.

– Myytistä on tehty paljon maalauksia ja patsaita niin Roomassa kuin Kreikassa. Emme vedä johtopäätöksiä, ennen kuin patsaat on ajoitettu tarkalleen, ja siihen menee aikaa, tutkimuksia johtava Calandra sanoo.

Lähteet: AFP