1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset elävät muiden länsimaiden asukkaita lyhyemmän ja sairaamman elämän

17 länsimaan vertailussa yhdysvaltalaismiehillä on alhaisin eliajanodote ja naisilla toiseksi alhaisin. Henkirikoksia on eniten Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Yhdysvaltalaiset elävät lyhyemmän elämän ja sairastavat enemmän kuin muiden länsimaiden asukkaat. 17 maan vertailu, jossa oli mukana muun muassa useita Länsi-Euroopan maita sekä Japani, Australia ja Kanada, osoittaa yhdysvaltalaisten miesten elinajanodotteen olevan alhaisin ja naisten toiseksi alhaisin.

Yhdysvaltalaismies elää keskimäärin 75,6 vuotta ja -nainen 80,7 vuotta. Yhdysvallat eroaa elinajanodotteessa ja sairastavuudessa muista länsimaista myös ylemmissä sosiaaliryhmissä.

Syynä verrokkimaita heikompaan tilanteeseen ovat muun muassa riittämätön terveydenhuolto, kaloripitoinen ruoka, alkoholista johtuvat onnettomuudet, korkea lapsikuolleisuus, huumeet, AIDS ja aseiden suuri määrä kodeissa.

Henkirikoksia Yhdysvalloissa tehdään ylivoimaisesti enemmän kuin muissa länsimaissa. USA:ssa tehdään 100 000 asukasta kohden noin kuusi henkirikosta. Toisena tilastossa on Suomi, jossa henkirikoksia on hieman yli kaksi 100 000 asukasta kohden.

- Yhdysvalloilla ei ole varaa olla huomioimatta tätä ongelmaa, sanotaan keskiviikkona julkaistussa National Research Councilin ja Institute of Medicinen laatimassa raportissa.