MTK: Tukkuhinnan nousu johtaa maitosotaan

Olen ihan varma, että kauppa etsii tällä hetkellä kuumeisesti korvaavia toimittajia jopa Suomen rajojen ulkopuolelta, MTK:n puheenjohtaja sanoo.

Kotimaa
Maitotölkkejä tehtaan liukuhihnalla.
Yle

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pelkää maidon tukkuhinnan nousun johtavan maitosotaan kaupoissa.

Valio on ilmoittanut nostavansa maidon tukkuhintoja 30 prosenttia ensi kuun alusta. Perusteena on Kilpailuviraston syytös, että Valio on yrittänyt savustaa kilpailijoitaan markkinoilta myymällä maitoa tappiolla. Ainakin Kesko on jo ilmoittanut siirtävänsä osan hinnannoususta kauppojen hyllylle.

- Tässä on nyt oleellista se, mitä markkinoilla tapahtuu. Valiohan ei enää ole Etelä-Suomen purkkimaitomarkkinoilla markkinajohtaja, siellä on paljon muitakin toimijoita. Toivon, että kaikki toimijat liikkuvat samaan suuntaan, Marttila sanoi torstaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kilpailijoista ainakin Arla ja Satamaito ovat jo ilmoittaneet mahdollisista hinnankorotuksista.

- Se, mitä pelkään, on täysimittainen maitosota, josta meillä on kokemuksia jo menneiltä vuosilta. Olen ihan varma, että kauppa etsii tällä hetkellä kuumeisesti korvaavia toimittajia jopa Suomen rajojen ulkopuolelta. Lähiviikot ratkaisevat, miten tässä maitomarkkinassa käy.

Marttilan mukaan Valion hinnankorotukset ovat olleet odotettavissa joulun aluspäivistä asti, jolloin Kilpailuvirasto kertoi tutkimustuloksistaan. Hänen mielestään korotusten taso tuntuu kuitenkin korkealta.

Jos markkinoilta tulee lisätuottoa, toivoo Marttila sen menevän tuotannon alkupäähän.

- Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet todella rajusti viime vuoden, kahden aikana. Kaiken mahdollisen ylijäämän suunta on suomalaisessa maataloudessa, hän painottaa.