Hyppää sisältöön

Lapset kärsivät rasismista Suomessa: "Valitettavan yleistä"

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan rasistinen huutelu lapsille on Suomessa valitettavan yleistä. Kokemukset voivat jäädä myös pimentoon, koska lapset eivät kerro niistä.

Koululaisia kirjoittamassa liitutaululle.
Pelastakaa Lapset ry:n mukaan maahanmuuton vastaiset asenteet ovat laman myötä koventuneet. Järjestön rasismin vastaisen työn asiantuntija Satu Kanninen kertoi Ylen Aamu-tv:ssä, millaista rasismia lapset kohtaavat Suomessa.

Rasismi on ollut Suomessa viime päivien puheenaihe. Keskustelu käynnistyi, kun Umayya Abu-Hanna kirjoitti Helsingin Sanomissa muuttaneensa pois Suomesta adoptiotyttäreensä kohdistuneen rasismin takia.

- Keskustelussa harmittaa se, että rasismi sivutettiin ja lapsen kokemuksia vähäteltiin. Olemme yrittäneet nostaa esiin sitä, mitä lapsen kokema rasismi on. Se pitäisi ottaa tosissaan, rasismin vastaisen työn asiantuntija Satu Kanninen Pelastakaa lapset ry:stä sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Kannisen mukaan rasistinen huutelu esimerkiksi kadulla on valitettavan yleistä lasten arjessa. Rasistiset teot ovat arkipäiväisiä. 

- Lapset ovat kertoneet itse siitä, että heidän kuulumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan kyseenalaistetaan. Lehtijuttujen jälkeen kansalaiset ovat soittaneet ja kertoneet, mitä ovat nähneet esimerkiksi busseissa. Miten on tönäisty 10-vuotiasta tummaihoista poikaa, eikä kukaan ole tehnyt mitään, Kanninen kertoo.

- Eräs poika kertoi, että hän oli kohdannut rasismia myös lääkärissä. Se kuulostaa surulliselta ja hurjalta.

Ulkomaalaisen näköiset lapset saatetaan sulkea myös koulussa ulos ryhmästä.

Lapset oppivat pelkäämään

Kanninen sanoo, että rasistinen kohtelu vaikuttaa laajasti lapsen identiteettiin.

- Luo turvattomuutta, että muistutetaan päivittäin, että et kuulu ryhmään tai tänne meidän yhteiskuntaan. On lapsia, jotka käyttävät selviytymiskeinoja. Esimerkiksi välttävät tiettyjä katuja, koska tietävät, että siellä saatetaan huudella.

- Lapsi menee hämilleen. Meillä on esimerkki tytöstä, jota käsketään poistumaan sinne mistä on tullutkin. Hän on syntynyt Suomessa. Lapsille tulee häpeän tunne, ja nämä kokemukset eivät tule välttämättä esiin.

Pelastakaa lapset -järjestö on pohtinut, miten aikuiset voivat kiusata lapsia, jotka ovat aikuisiin verrattuna voimattomia.

- Ehkä siinä on juuri se, että lapsi ei pysty puolustautumaan, Kanninen epäilee.

Joidenkin asennetutkimusten mukaan valtaväestö suhtautuu Pohjoismaissa myönteisesti maahanmuuttajiin. Kanninen sanoo, että asenteiden koveneminen on kuitenkin näkynyt laman myötä.

- Puhetapa on tullut kärkkäämmäksi. Tuntuu, että rasistinen puhe on tullut myös hyväksytymmäksi.

Kanninen sanoo, että kansalaisten pitää puuttua, jos he huomaavat kiusaamista.

- Jos ei uskalla haastaa kiusaajaa, niin voi esimerkiksi viestittää katseella, että tämä ei ole hyväksyttävää. Voi myös mennä lapsen viereen ja viestittää sillä, että olen tässä tukenasi, Kanninen kehottaa.

.
.