1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Työkaverista tuli juoksuporukan jänis

Moni työporukka hakeutuu liikuntatapahtumiin pitämään hauskaa. Hommaan voi silti lisätä totisemmankin vivahteen. Kuten tehdä kuntotestit, antaa EM-juoksijan analysoida tekniikan ja kilpahiihtäjän laatia harjoitusohjelmat. Ja pyrkiä porukalla kaatamaan haastajan.

terveys
YLE / Iina Kluukeri

Aikuiskoulutuspäällikkö Kaisa-Leena Ahlroth päätti viime kevään Kokkola City Runin jälkeen haastaa työkaverinsa Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa: se, joka vuonna 2013 KCR:llä juoksee häntä nopeammin, saa "ruhtinaallisen" palkinnon. Kisaa suurempi kimmoke oli innostaa ihmisiä liikkumaan.

Kaisa-Leena on aina osallistuessaan ollut seitsemän kilometrin matkalla 20:n parhaan joukossa. Koulutusyhtymä taas on aina tukenut työntekijöiden osallistumista tapahtumaan. Ja työntekijät ovat toivoneet yhteistä tekemistä, vieläpä eri yksiköiden välille.

Haasteen otti vastaan 24 henkeä maaseutuopiston yksiköistä Perhosta, Kaustiselta ja Kannuksesta sekä Kokkolasta. Se on enemmän kuin Ahlroth uskalsi odottaa.

Kovatasoiset sparraajat

Urakkaan ei lähdetä kahta kättä heittäen. Kuntotestit pidettiin joulukuussa ja ensi viikolla osallistujat saavat käteensä henkilökohtaiset, räätälöidyt harjoitusohjelmat. Ne on laadittu testitulosten, tavoitteiden, lajipohjan ja ajankäytön pohjalta.

Ohjelmien takaa löytyy sparrausvastaava, kilpahiihtäjä Elina Mäkitalo. Arvokisajuoksija Mikael Bergdahl taas on käynyt läpi itsekunkin juoksutekniikan ja antanut vinkkejä harjoitteluun. Yhteistyötä tehdään myös paikallisen kuntokeskuksen kanssa.

Joukko on testien kovakuntoista, mutta juoksua enemmän harrastaneita on vain pari, kolme. Valtaosan kunto on karttunut hyötyliikunnasta. Tavoitteet ovat kuitenkin kovat: 7 kilometriä aiotaan mennä vauhdilla - Kaisa-Leenan vauhtia kovemmalla.

– Hieman olen paniikissa. Minun aikani on kuulemma käyty läpi ja nyt sitten kellotetaan, että päästään parempiin, nauraa Ahlroth.

Lue seuraavaksi