1. yle.fi
  2. Uutiset

"Esson baarissa" elämää parannetaan päivittäin

Olli-Pekka Mäkipeura pitää itse kahta TB-asemaa, mutta hänen mielestään essolla on sanana lupsakampi kaiku, kun puhutaan kyläläisten kohtaamispaikasta. Siitä syystä nuori mies ei pistä pahakseen, vaikka hänen Tervolassa sijaitsevaa Teboilin huoltamoaan edelleen "Peuran Essoksi" puhutellaan.

Kotimaan uutiset
Hannu Kuronen ja Kalevi Karppinen
Kati Siponmaa / Yle

Vanhempiensa jalanjäljissä huoltamoyrittäjäksi alkanut Olli-Pekka Mäkipeura on kirjaimellisesti kasvanut bensapumpun vierellä.

- 13-vuotiaana olen ensimmäiset kassavuorot tehnyt ja kyllähän huoltsikka on ollut minun päivähoitopaikkakin, kun vanhemmat olivat yrittäjiä, Mäkipeura kertoo.

Olli-Pekka Mäkipeura
Olli-Pekka Mäkipeura kertoo järjesteltävää riittävän vielä, mutta tärkeimmät toiminnot on huoltoasemalla saatu rullaamaan.Kati Siponmaa / Yle

Vanhempien yritys Tervolassa tunnetaan kansan suussa edelleen "Peuran Essona" ja se on nykyään Olli-Pekan vastuulla.

Minusta suomalaisessa kulttuurissa Esson baari on vertauskuva huoltoaseman baarille.

Olli-Pekka Mäkipeura

- Minusta suomalaisessa kulttuurissa Esson baari on vertauskuva huoltoaseman baarille. Ei mikään Teboilin tai ABC:n ravintola ole sama asia. Esson baari on Esson baari, naurahtaa Mäkipeura.

Juuri avattu "Eteläntien TB" on Tervolan aseman lisäksi Mäkipeuran vastuulla. Uskoa tulevaisuuteen nuorella miehellä riittää.

- Kyllähän tämä haastava ala on ja siitä kertoo sekin, että Esso ja Shell lähtivät Suomesta. Isot yhtiöt katsoivat, että polttoainepuolella pääomatuottoa ei ole tarpeeksi.

Kahviporukat huoltamon ydin

Mäkipeuran mukaan alalla pärjää, kun satsaa lisäpalveluihin. Kemin huoltamolle hän on kaavaillut hankkivansa vielä esimerkiksi korjaamopalveluja jonkun itsenäisen yrittäjän toimesta.

Uudelleen ja uuden yrittäjän voimin avatulla asemalla on jotain entistäkin, nimittäin kanta-asiakkaat.Mäkipeuran mukaan se luokin huoltoasemalle oman hengen.

- Huoltoasemien ydin on ne kahviporukat, jotka käyvät säännöllisesti.

Kyllä täällä on parannettu maailmaa monta vuotta.

Kalevi Karppinen

Aamukahvilla istuneet tuttavat Hannu Kuronen ja Kalevi Karppinen tuumivat käyneensä samalla huoltoasemalla "noin sata vuotta". Miehet olivat hyvillään, että huoltoasema on saanut jatkajan.

- Kyllä täällä on parannettu maailmaa monta vuotta. Meillä on aika lailla vakioporukka, jossa on työssäkäyviä ja eläkeläisiä, kertoo Karppinen.

Funkkishuoltamo jälleen iskussa

Funktionalismia arkkitehtuurisesti edustava huoltamorakennus on yrittäjävaihdoksen myötä kokenut kasvojen pesun.

- Onkohan tämä joskus 50-luvulla rakennettu... mutta näkee, että on sellaisia yksityiskohtia, mitä nykyaikaisiin huoltamorakennuksiin ei enää tehdä. Minusta me onnistuttiin säilyttämään sellaista arkkitehtuuriin sopivaa "lookkia". Kun tänne tulee sisälle niin näkee, että on remontoitu, mutta muun muassa nuo punaiset istuimet tuovat vähän sellaista retro-henkeä sisustukseen, Mäkipeura sanoo.

Mäkipeura sanoo, että seuraavaksi vuorossa on julkisivun saneeraus, joka sekin tehdään vanhaa kunnioittaen.

Lue seuraavaksi