1. yle.fi
  2. Uutiset

Fennovoiman ydinjäteongelma edelleen ratkaisematta

Ydinjätteen loppusijoittamista pohtineen työryhmän esitys ei tuonut ratkaisua siihen, mihin Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan käytetty polttoaine aikanaan sijoitetaan.

Fennovoima
Fennovoiman ydinvoimalan suunniteltu sijoituspaikka Hanhikiven niemellä 24. helmikuuta 2013.
Fennovoiman ydinvoimalan suunniteltu sijoituspaikka Hanhikiven niemellä.Markku Ruottinen / Str / Lehtikuva

Ydinjätteen loppusijoitusratkaisua pohtineen työryhmän raportissa patistetaan Fennovoimaa ja loppusijoituspaikkaa Olkiluotoon rakentavaa Posivaa yhteistyöhön.

Työryhmän 15-sivuinen raportti on diplomaattisin sanakääntein kirjailtu toiveiden kokoelma siitä, että asia olisi hyvä ratkaista. Selkeitä vastauksia kaivanneille raportti on varmasti pettymys.

Fennovoimassa on pitkin matkaa toivottu, että yksi luola riittäisi. Luolaa Olkiluotoon rakentava Posiva taas on ilmoittanut koko ajan, että sen luola on vain omistajayhtiöiden eli Teollisuuden Voiman ja Fortumin jätteille. Osaamistaan Posiva on ollut valmis jo aiemminkin myymään.

Kolme vaihtoehtoa

Raportissa on pohdittu kolmea vaihtoehtoa Fennovoiman ydinjätteen loppusijoittamiseksi. Yhtenä vaihtoehtona on tarkatseltu Fennovoiman toivomusta sijoittaa kaikki korkea-aktiivinen ydinjäte samaan onkaloon Olkiluotoon.

Toisen vaihtoehdon mukaan Fennovoiman pitäisi rakentaa Suomeen kokonaan uusi loppusijoituspaikka. Se tarkoittaisi myös siihen liittyvän tekniikan ja muun muassa käsittelylaitosten rakentamista.

Kolmas vaihtoehto on näiden kahden yhdistelmä. Siinä jätteet käsiteltäisiin ja kapseloitaisiin Olkiluodossa, mutta itse loppusijoitusluola kaivettaisiin toisaalle.

Raportissaan työryhmä patistaa Fennovoimaa ja Posivaa yhteistyöhön, mutta sillä ei ole mitään sitä vastaan, että ydinjäteluolia rakennetaan Suomessa parillekin paikkakunnalle. Se ei ryhmän mielestä ole erityinen riski verrattuna yhden luolan vaihtoehtoon, kunhan paikka valitaan huolella.

Toisen luolan paikka täysin auki

Minne toinen ydinjäteonkalo sitten porattaisiin, on täysin auki. Kahden loppusijoituspaikan malli tarkoittaisi kuitenkin käytännössä sitä, että loppusijoituspaikkaa odottavaa korkea-aktiivista jätettä pitäisi Pyhäjoella säilyttää välivarastossa aiottua pitempään.

Matala- ja keskiaktiivista jätettä ydinvoimala-alueella on ollut tarkoitus säilyttää jo alkuperäistenkin suunnitelmien mukaan.

Lue seuraavaksi