Hyppää sisältöön

Valtuustokauden linnarauha: yhteistyö voittaa valtapolitiikan

Vaikeiden luottamuspaikkaneuvottelujen jälkeen Hämeenlinnassa odotetaan mielenkiinnolla tulevaa valtuustokautta. Isoimpien puolueiden nokkahenkilöt toivovat yhteistyön sujuvan ja rauhan palaavan kaupunkiin. Silti ainakin kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ennakoi valtuustokaudesta vaikeaa.

Kuva: Yle

Hämeenlinnassa luottamuspaikkaneuvotteluja käytiin pitkään ja hartaasti, ja tyssäsivätpä ne jossain kohtaa kokonaankin. Neuvotteluiden takkuamista ehdittiin päivitellä monellakin suulla ja useimmiten vaikeuksien syntipukiksi nimettiin Pro Hämeenlinna -koalitio ja tarkemmin Perussuomalaiset.

Loppiaisena paikat saatiin kuitenkin pakettiin ja nyt ryhmät ovat sovitelleet nimiä saamilleen paikoille.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi on tulossa Iisakki Kiemunki. Kiemungin mielestä vaikeat neuvottelut enteilevät myös vaikeaa valtuustokautta.

- Kyllä neuvottelut olivat vaikeat. Perussuomalaisten johtohenkilöiden toiminta, neuvotteluhalukkuus ja käytöskin kyllä vaikeuttivat neuvotteluiden eteenpäin viemistä. Uskon, että valtuustokaudestakin tulee vaikea. Mutta hyvä yhteistyö syntyy tekojen kautta, että katsotaan kuinka homma lähtee liikkeelle.

Pron rivit repeilivät

Kiemungin mukaan neuvotteluiden aikana osa Pro Hämeenlinna -koalition puolueista sanoutui irti perussuomalaisten toiminnasta.

- Oikeastaan keskustan suunnalta tuli sitten avauksia, että tällaiseen hulluuteen, äänestysruljansseihin ja täysmittaiseen sotaan ei lähdetä eikä kautta haluta näin aloittaa. Siihen me halutaan uskoa, että yhteistyötä tehdään ja ajatellaan kaupungin etua.

Iisakki Kiemunki uskoo, että lopulta tilanne rauhoittuu ja valtuustokaudelle saadaan järkevä ja rakentava startti.

Tärkeää Kiemungin mielestä oli, että neuvotteluissa saatiin sovittua suuntaviivoista valtuustosopimuksen muodossa. Valtuustosopimuksen ohjelma on suunniteltu julkistettavan loppuviikosta, sanoo Kiemunki.

"Uusi kaupunginhallitus edustaa paremmin kaupunkilaisia"

Perussuomalaisten Lulu Riikonen saa hallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan. Riikonen on kohtuullisen tyytyväinen luottamuspaikkaneuvottelujen lopputulokseen. 

- Ottaen huomioon, että alunperin kolmen ryhmän piti neuvotella, niin tämä ei tietenkään ollut se, mitä me tavoittelimme. Mutta se, mikä tässä on tärkeää ja toteutumassa on se, että kaupunginhallitus on monipuolisempi ja paremmin erilaisia asukkaita edustava kuin aiemmin.

Kuva: Yle

Pro Hämeenlinna -koalitiolla on kaupunginhallituksessa yhteensä neljä paikkaa.

Lulu Riikosen mielestä vaikeista neuvotteluista ei pidä syyttää ainoastaan Pro Hämeenlinnaa.

- Tässä on ollut aikaisemmin kaksi vahvaa ryhmää ja nyt on tullut kolmas rinnalle. Meidän pitää sallia avoimempaa puhumista ja asioiden tonkimistakin ja tämä on ollut monille vanhan poliittisen kulttuurin edustajille vaikea niellä.

Lulu Riikonen uskoo, että päätöksentekokulttuuri muuttuu Hämeenlinnassa.

- Ja se on asukkaiden kannalta hyvä.

Riikonen on tyytyväinen myös siihen, että valtuustosopimuksella ei sidottu kenenkään käsiä eikä suljettu kenenkään suita. Pro Hämeenlinnalle oli myös tärkeää, että he saivat kaupungin yhtiöihin suhteellisen edustuksen.

Nainen johtaa naisenemmistöistä valtuustoa

Kokoomuksen Sari Rautio on nousemassa ensimmäisenä naisena kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalle. Sari Rautio on pestiin tyytyväinen.

- Siksikin kun nyt on naisvalta valtuustossa, nauraa Rautio. Naisia on Hämeenlinnan valtuustossa yksi enemmän kuin miehiä.

Ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä.

Sari Rautio

Rautio toivoo, että puoluepoliittinen kähinöinti jätetään nyt taakse ja aloitetaan luottamuksen rakentaminen valtuustoryhmien kesken. Haasteet ovat aivan muualla kuin valtapoltiikassa, muistuttaa Rautio.

- Ne ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisuissa, taloudessa ja kuntarakenteessa. Näiden ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä, painottaa Sari Rautio.

Raution mielestä nyt pitäisikin perustaa uusi Pro Hämeenlinna, johon kuuluisivat kaikki puolueet ja tähtäimessä olisi Hämeenlinnan etu.