1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pikkupihistely pelastaa perjantaipullan

Parisuhteessa raha aiheuttaa usein kahnausta. Pöydän ääreen kokoontuneet ruuhkavuosia elävät naiset eivät mammonasta pulttia revi. Tarjouksiin suhtaudutaan suopeasti ja rahat nähdään yhteisiksi. Riidellä ei tarvitse - kunhan nainen hoitaa maksuasiat...

Laskiaispullia

NiceCafén Ilona Isoaho, Anne Tuukkanen ja Henna Heikkinen ymmärtävät tarjousten päälle - toki eri tavoin. Toinen noolaa vain isompien tavaroiden tarjoukset, toinen nipottaa viilin hinnassakin.

– Meillä postilaatikossa lukee "Mainokset tänne, kiitos"! Tykkään lukea niitä. Vuoden aikana säästän lasten vaatteissa varmasti satoja euroja. Ilman sitä pitäisi elää vähän soukemmin eikä saisi ostaa esimerkiksi perjantaipullaa.

Toinen taas nuukailee tasaisesti kaikessa: vanhemmat eivät harrasta, perhe ei matkaile ja kallein vaihtoehto vaihtuu helposti halvempaan.

Toisaalta ei aina pidä nuukailla: karkit, pulla, keksit, punaviini ja juusto ovat aina sopivan hintaisia.

– Tarpeeksi kun jotain haluaa, ei se silloin kallista ole.

Ja hyvän mielen saa vaikka tekemällä pullataikinan tai lämmittämällä takkaa - kun kerran sellainen on :

– Ei tunnu missään vaikka talossa on 28 astetta lämmintä ja hot jooga -bileet voi pitää joka ilta. Ja kun mekään ei matkustella, niin kyllä ihmisen pitää jossain lämmintä saada!

Kunhan murehtimatta selviäisi

Kaiken kallistuminen hirvittää naisia. Perheissä menot kasvavat ja se on tiedettävä, mutta murehtimisesta pääseminen on jo voitto.

– Ne on pakkokuluja, joista on pakko selvitä. Mutta toki ne mietityttää.

– Nykyään mietin, että niin kauan kuin ei tarvitse murehtia, niin kaikki on hyvin. Se mitä tulee, siliää kyllä hyvin kuukaudessa. Niin kauan kuin pää on pinnalla, en murehdi yhtään.

Ilona, Anne ja Henna eivät tunnista rahasta riitelemistä. Riidellä  ei tarvitse - kunhan nainen hoitaa raha-asiat...

Yksi tili helpottaa

Yhteinen suo vaatii yhteisen tilin, tuumaavat naiset. Se toimii ainakin silloin, kun puolisot ovat jotakuinkin samanlaisia rahankäyttäjiä.

– Yhdessä voidaan sitten miettiä miten onnistuu se tyttöjen viikonloppu jossain tai muu mukava juttu. Ja kyllä ne jalkapallon ikämiesturnauksetkin tietysti..

Toisaalta, kun rahat ovat yhteiset, on ehkä se ja sama ovatko rahat yhdessä vai kahdessa kasassa. Ongelman voi ratkaista myös niin, että vaimolla on pankkitunnukset miehenkin tilille ja sieltä voi hoitaa asiat. Ja yhteisyys säilyy, vaikka tilejä olisi kaksi.

– Meillä on yhteinen konkurssi.

Virallinen mies kysyy:

Mitä miehen pitää vastata, kun nainen kysyy, miten hänen hiuksensa ovat ja onko tämä vaate hyvä?
Miehisen kokemuksen mukaan "ihan ok" on ehdottomasti väärä vastaus.

Rakas, sä ole parasta mitä mulle on koskaan tapahtunut - juuri tuollaisena.

– Itsestäänselvyys. Me tarvitaan kehuja aina!

– Miten voi olla vaikea omasta vaimosta sanoa, kun elokuvasta pystyy kyllä kommentoimaan että onpa hyvännäköinen ja ihanat hiukset?

– Miten siinä voisi pahimmillaan käydä? Pieni moksahus korkeintaan ja se ei kauan kestä.

YLE Radio Keski-Pohjanmaan NiceCaféssa joukko naisia keskustelee keskiviikkoiltapäivisin ruuhkavuosia elävien naisten arjen aiheista. Kahville kokoontuvat vuorotellen Susanna Ahtinen, Mervi Reini, Ilona Isoaho, Vuokko Hedman, Susanna Lindholm, Henna Heikkinen ja Anne Tuukkanen. Miesnäkökulman tuo virallinen mies Pasi Torppa.