1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saksan rannikolle putkahti uusi saari

Yhteensä 14 hehtaarin laajuinen saarimuodostelma sijaitsee Pohjanmerellä 25 kilometrin päässä Saksan rannikosta, kertoo Bild-lehti.

luonto
Kartta
Yle / Uutisgrafiikka

Saksan rannikolle, Schleswig-Holsteinin osavaltion edustalle on ilmestynyt upouusi saari. Norderoogsand-niminen saari on noussut merestä muutaman viime vuoden aikana, kun myrskytuulet ovat kasanneet hiekkaa yhteen rannikon tuntumassa.

Saari koostuu hiekkasärkistä, jotka nousevat muutaman metrin meren pinnan yläpuolelle. Kaiken kaikkiaan hiekkasärkkien pinta-ala on noin 14 hehtaaria. Hiekkasärkät havaittiin ensimmäisen kerran 90-luvun lopussa, ja nyt saari on olennainen osa Wattenmeerin kansallispuistoa.

Hiekkaisuudesta huolimatta saarella kasvaa jo ainakin 49 eri kasvilajia, kun tuulet ovat lennättäneet siemeniä mantereelta saarelle. Myös linnut ovat löytäneet saaren ja käyttävät sitä lepo- ja pesimäpaikkanaan. Tämän vuoksi se onkin saanut lempinimekseen Lintusaari.

Saari nousi rannikon tuntumaan nopeasti, mutta se voi kadota vielä nopeammin: saksalaisbiologi Martin Stock varoittaa, että kunnon myrsky voi pyyhkäistä saaren olemattomiin yhdessä yössä, sillä kasvit eivät välttämättä vielä sido hiekkaa riittävästi juurillaan.

Ihmisiä ei saarelle päästetä, jotta linnut eivät häiriintyisi.

Lue seuraavaksi