Tove Jansson piilotti yllätyksiä Muumitaloon

Kun tamperelaiset taidekonservaattorit ryhtyivät Muumilaakson muuton yhteydessä puhdistamaan muumien kotitaloa, odotti heitä yllätys toisensa perään. Aiempaa tarkemmin kurkistelemalla kellarista löytyi uusia luukkuja ja sähkökaapistakin koko talon sähköpiirustukset.

kulttuuri
Tuulikki Pietilän kuvaelma Muumipapan urotyöt - teoksesta
Mihalis Kouloumpis / Yle

Muumilaakson muuttaminen Pääkirjasto Metson alakerrasta Tampereen Taidemuseon kellariin oli melkoinen urakka. Museoväki jännitti, miten suuret kolmiulotteiset kuvaelmat kestäisivät liikuttelun talosta toiseen.

Teokset kestivät, ja uudessa kodissa päästiin puhdistuspuuhiin. Muumitalon suursiivouksessa ei voi puhua siivouspäivästä vaan paremminkin siivouskuukausista, Tampereen Taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoo.

- Kuvaelmien puhdistaminen tapahtuu käsityönä. Olemme joutuneet pyytämään apua historiallisen puolen esinekonservaattoreilta, sillä ajan mittaan teosten materiaaleina käytetyt kotoisat pumpulit, liimat ja tulitikut ovat hapertuneet. Teoksia on siivottu suojasuodattimilla varustetuilla imureilla, pumpulipuikoilla ja pienillä maalipensseleillä.

Sähkökaapissa piilee yllätys

Muumien talo ehti seistä tutulla paikallaan kirjaston kellarissa neljännesvuosisadan. Katse ei yltänyt vitriinin joka nurkkaan, sillä moni taloon kätketty hauska yksityiskohta paljastui vasta kun konservaattorit aloittivat teoksenhuoltotyöt muuton yhteydessä.

Luovien alojen keskuksesta ei tule osa Särkänniemen hulinaa.

Taina Myllyharju

- Muumien sähkökaapista löytyivät koko talon sähköpiirustukset, kellarista uusia luukkuja ja piilossa olleista nurkista muun muassa väärinpäin ripustettuja merimaalauksia, Taina Myllyharju nauraa.

Teoksista paljastui lukematon määrä yksityiskohtia, joista otettiin tuhansia valokuvia. Osa kuvista asetetaan yleisön nähtäville, jotta hauskat pikku yksityiskohdat saisivat ansaitsemansa huomion.

Muumit sukkatehtaan katolle?

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Tove Janssonin syntymästä. Juhlanäyttely järjestetään Ateneumissa, sillä vielä pari vuotta sitten Tampereella ei tiedetty, missä muumit asustavat vuonna 2014.

Tampereen museoiden tilaratkaisuja viime vuonna pohtinut työryhmä päätyi sittemmin ehdottamaan museokeskittymää Onkiniemeen, mistä tilansa saisivat myös muumit. Jos museonjohtaja Myllyharju saisi päättää, Muumilaakson väki muuttaisi ehdotettuihin pysyviin tiloihin mahdollisimman pian.

- Kun näin piirustukset ensimmäistä kertaa, olin ihan myyty. Muumilaaksolle on suunniteltu omaa rakennusta rakennuksen päälle, vanhan sukkatehtaan katolle. Se on parasta mitä voi olla.

Toinen esillä ollut vaihtoehto on kokonaan uuden museorakennuksen rakentaminen Tampereen Taidemuseon viereen.

- Se olisi sinänsä hyvä ratkaisu, mutta resurssien vuoksi mahdollinen vasta vuosikymmenen lopulla. Vaikka me olisimmekin valmiit odottamaan niin pitkään, Janssonin perikunta ei ole.

Onkiniemi ei ole osa Särkänniemeä

Muumien sijoittamista Onkiniemeen on myös vastustettu. Paikan on moitittu olevan liian lähellä Särkänniemen elämyspuistoa, ja siksi Tove Janssonin oman tahdon vastainen. Taiteilija vaati aikoinaan, ettei kokoelmia saa sijoittaa kaupallishenkisen virtuaalimaailman yhteyteen.

Taina Myllyharjun mukaan Onkiniemeen kaavailtu Luovien alojen keskus ei olisi ristiriidassa Tove Janssonin toiveiden kanssa.

- Luovien alojen keskuksesta ei tule osa Särkänniemen hulinaa. Keskus ei ole mikään hupipaikka, vaan täydentää Särkänniemen kokonaisuutta eri tavalla.

Tilasuunnitelmat ja kustannuslaskelmat Onkiniemen tiloista on nyt tehty.

- Nyt odotellaan, että valtuusto tekee päätöksiä. Sitten päästään hommiin, ja uskon että se on yleisöllekin mieluista.