1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perho

Teurastamo monipuolistaa luontokoulutusta Perhossa

Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla vietetään perjantaina 11. päivä tammikuuta harjannostajaisia. Valmistumassa on liki 400 000 euron investointi, jolta odotetaan suuria. Riistateurastamon on tarkoitus monipuolistaa ja turvata koulutusta.

Perho
Tuotantorakennuksia Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Perhon toimipisteen pihapiirissä.
Matti Louhula

Perhon yksikössä on annettu riista- ja metsästysalan koulutusta eriasteisesti yli kymmenen vuoden ajan. Toisen asteen tutkinnon nimenä on tällä hetkellä ympäristönhoitajan tutkinto. Riista-alaa opiskellaan myös riistalukiossa.

Tähän mennessä pääpaino on ollut riistan saamisessa eli metsästyksessä ja erätaidoissa. Uusi teurastamo antaa mahdollisuuden astua askeleen eteenpäin eli antaa opetusta lihan käsittelyssä yhä pitemmälle.

Yksikön johtaja Matti Louhula toteaa, että muuttunut lainsäädäntö pakottaa myös metsästysseurat kouluttautumaan lihankäsittelyn alalla, joten oppilaitos voisi tarjota tätä koulutusta myös metsästäjille. Aiemmin opastusta on annettu projektiluontoisesti.

Turvaa leikkauksilta?

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän johtaja Liisa Sadeharju toivoo, että riista-alan koulutusympäristöön satsaaminen säästäisi Perhon yksikköä mahdollisilta valtiovallan leikkauksilta. Perhon koulutus voisi Sadeharjun mukaan lisäksi tukea hyvin maakuntaan synnytettävää metsästysmatkailua.

Oppilaitoksella on suuret suunnitelmat jatkossakin. Äskettäin hankittu turvesuo muutetaan ehkä jo ensi kesänä kosteikoksi, jossa vesilinnut viihtyvät. Järveä ympäröivillä mailla on tarkoitus tarhata riistaa.

Lue seuraavaksi