Lauha jakso heikensi merijäätä

Merijää on vuoden vaihteen jälkeen paksuuntunut, mutta sen kantavuus heikkeni. Merenkulkua jäät eivät lounaassa vielä haittaa.

Kotimaa
Jääkaira.
Yle / Kia-Frega Prepula

Merijää on Varsinais-Suomessa edelleen heikkoa. Jään kantavuus on heikentynyt, vaikka sen kokonaispaksuus säiden kylmettyä kasvaa. Vuodenvaihteen lauha jakso sulatti jään päällä olleen lumen, joka puolestaan jäätyessään muodosti heikkoa kohvajäätä.

- Varmasti siellä pilkkijöitä liikkuu, mutta kokemattomien ei jäälle kannata mennä vielä ollenkaan, varoittaa Ilmatieteenlaitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Jäihin pudonnut ei ole vielä päässyt pulasta, vaikka itsensä saisikinkammettua ylös avannosta, koska kastuneet talvivaatteet painavat.

- Se jää, mikä vielä tullessa kesti, ei enää kestäkään lisääntynyttä painoa ja jäätä joutuu rikkomaan lisää, Vainio sanoo.

Merenkulkijoilla kesäkelit

Merenkulkua haittaavaa jäätä on vasta Suomenlahden pohjukassa ja Perämerellä.

- Lounaisilla merialueilla voi sanoa, että ajellaan vielä kesäkelissä. Merenkulkua haittaa enemmän tuuli ja nollan pinnassa oleva lämpötila, koska kansirakenteisiin kertyy jäätä, jääasiantuntija Jouni Vainio kertoo.

Rakenteisiin kertyvä jää haittaa merenkulkua, koska se vaikuttaa aluksen painopisteeseen.