1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ministeriötä syytetään energialinjausten pimittämisestä

Hallituksen nimittämä virkamiestyöryhmä pohtii paraikaa hiki hatussa muun muassa, miten energiatehokkuutta parannetaan, miten uusiutuvaa energiaa lisätään asumisessa, liikenteessä ja voimatuotannossa ja miten Suomi varautuu ilmastopäästöjen lisäleikkauksiin. Ympäristöjärjestöjä harmittaa se, ettei valmistelusta ole kerrottu tietoja ulospäin.

Työ- ja elinkeinoministeriötä arvostellaan kovasanaisesti tietojen panttaamisesta ilmasto- ja energiapolitiikan valmistelussa.

Ympäristöjärjestöt ovat tuohtuneet erityisesti ministeriön päätöksestä salata sähkönkulutusennuste, joka vaikuttaa olennaisesti energiapolitiikan suuntaan.

- Strategian valmistelusta on annettu tietoja hyvin niukasti hallituksen ulkopuolelle. Pyynnöistä huolimatta kaikkia valmisteluaineistoja ei ole ollut mahdollista saada nähtäväksi ja se tietysti hankaloittaa julkista keskustelua niinkin tärkeästä aiheesta kuin Suomen ilmasto- ja energiapolitiikan suunnasta, kertoo vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Myös Suomen luonnonsuojeluliitto, Maan ystävät ja Greenpeace valittavat, että työ- ja elinkeinoministeriö ei ole hiiskunut tulevista ilmasto- ja energialinjauksista.

Eniten närää herätti ministeriön päätös salata uusi sähkönkulutusennuste, joka kertoo paljonko Suomeen tarvitaan voimantuotantoa ja paljonko päästöjä syntyy. Greenpeace on valittanut salauspäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on jo kerran huomauttanut ilmasto- ja energialinjausten valmistelua liian suljetuksi.

- Avoimuuden ja läpinäkyvyyden kannalta voisi olla ihan hyvä, että keskeiset taustalähtökohdat olisivat avoimesti kaikkien osapuolten saatavissa ja keskusteltavissa, kertoo johtava tuloksellisuustarkastaja Vivi Niemenmaa VTV:stä.

Hallitus antaa poliittisen siunauksensa ilmasto- ja energiastrategialle kuun lopussa. Sen jälkeen sähkökulutusennusteet tulevat julkisiksi. Strategia siirtyy vielä eduskunnan käsittelyyn selontekona.