Valio: Ei senttiäkään tuottajille

Valio ei aio siirtää ilmoittamastaan maidon tukkuhinnan korotuksesta mitään tuottajille. Rovaniemeläisen tuottajan Matti Karvon mielestä osa korotuksesta kuuluisi heille. Valion viestintäjohtajan Pia Kontusen mukaan Valio maksaa jo nyt maidosta tuottajille kymmenen senttiä litralta enemmän kuin mitä Euroopassa maksetaan keskimäärin, joten korotusvara on olematon.

Kotimaa
Maanviljelijä Matti Karvo
Jarmo Siivikko / Yle

Pia Kontusen mukaan Valio on menettänyt markkinaosuuksiaan kilpailijoilleen viime aikoina kiihtyvää tahtia, joten myynnin kasvuakaan on tuskin odotettavissa.

- Valio tulouttaa maidon myynnistä koituvat tulot osuuskuntien kautta tuottajille. Tässä tilanteessa myynnin litramäärät eivät ole ainakaan kasvussa, joten tuottajille ei ole sitä kautta uutta jaettavaa, Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen sanoo.

Valiolla ei uskota täysimittaiseen maitosotaan. Kontusen mukaan Valion toimet sen sijaan antavat kilpailijoille mahdollisuuden nostaa hintojaan.

- Jää nähtäväksi, miten käy, Kontunen sanoo.

Tuottaja haluaa osansa

Rovaniemem Oikaraisella asuva maitotuottaja Matti Karvo ei halua sotaa. Hän tietää, että kilpailijoista Arla on yli kolme kertaa suurempi maidon tuottaja kuin Valio ja Saksassa tuotannon lisäys viime vuonna on ollut lähes Suomen koko vuotuisen tuotannon suuruinen.

- Jos me näillä litramäärillä joudutaan hinnalla kilpailemaan, me hävitään, Matti Karvo sanoo.

Karvo luottaa suomalaiseen kuluttajaan. Vasta tehdyn kyselyn mukaan suomalaiset ovat valmiita maksamaan maidostaan korkeampaa hintaa, jos voidaan taata, että hinnankorotus auttaa kotimaista maidontuotantoa.

- Kuluttajille pitää nostaa hattua, jos näin on. Kotimaisen maidon laatu on 95-prosenttisesti priimaa, on hyvä, että siihen luotetaan, Matti Karvo sanoo.

Maitotuottajat odottavat kuitenkin tukkuhintojen nousun näkyvän myös heidän pusissaan. Matti Karvon mukaan sen sanelee Valion oma osuustoiminnallinen toimintaperiaatekin. Valion tehtävänä on jakaa maidon myynnistä tuleva tulo tuottajille. Viime vuonna Valion tuloutus oli 40 prosenttia sen liikevaihdosta.

- Jos hinta nousee osa siitä kuuluu meille tuottajille. Odotamme jakosuhteen mukaista noin 10-12 prosentin korotusta tuottajahintaan. Se tulisi tarpeeseen, maidontuottaja Matti Karvo sanoo.