Italian risteilyturman muistojuhlasta syntyi kiista

Varustamo haluaisi Costa Concordian haverin vuosipäivästä vain pienen juhlan kuolleiden perheille. Myös hengissä selvinneet risteilymatkustajat haluaisivat Giglion saarelle.

Ulkomaat

Italian rannikolla viime keväänä haveroineen risteilijän omistajavarustamo haluaisi rajoittaa turman muistojuhlaa. Costa Crociere -varustamo on pyytänyt, etteivät turmasta hengissä selvinneet osallistuisi onnettomuuspaikalla järjestettävään tilaisuuteen, vaan se rajoitettaisiin kuolleiden omaisten muistojuhlaksi.

Costa Concordia -aluksessa oli 3 200 ihmistä, kun se kaatui Giglion saaren rannassa tammikuun 13. päivänä viime vuonna. Turmassa kuoli 32 ihmistä.

Varustamon mukaan kaikkien halukkaiden mahduttaminen pienellä saarella järjestettävään muistotilaisuuteen on mahdotonta. Lisäksi kuolonuhrien perheet ovat toivoneet yksityisyyttä, varustamo sanoo matkustajille lähettämässään kirjeessä.

Matkustajien järjestö paheksuu

Kirje on herättänyt suuttumusta joissakin turmalaivalla olleista. He sanovat kärsivänsä edelleen haverin vaikutuksista ja vaativat päästä osallistumaan muistoseremoniaan.

Turmasta hengissä selvinneiden ranskalaisten järjestöä edustavan Anne Decrén mukaan varustamon asenne on epäinhimillinen.

– Varustamo yritti saada meidät sulkemaan suumme tarjoamalla sata euroa, että osallistuisimme Pariisissa järjestettävään rinnakkaisseremoniaan, Decré kertoo.

Alkujaan suunniteltiin myös, että kaikki ne, joiden omaisia ei kuollut haverissa, olisivat joutuneet poistumaan saarelta viimeisellä vuorolautalla. Se lähtee ennen varsinasta turmahetkeä kello 20.45, jolloin saarella vietetään minuutin hiljaisuus.

Suunnitelman aiheuttaman tuohtumuksen vuoksi saarelta on järjestetty lisälautta illan päätteeksi.

Lähteet: AFP